gyömbéres-kurkumás zöldségkrémleves
Kép forrása: PxHere

Télen, a hűvös idő és a csökkenő napfény a hangulatunkra és az immunrendszerünkre is hatással van. Ilyenkor fontos csak igazán, hogy odafigyeljünk az egészségünkre, és támogassuk szervezetünket vitaminokkal, ásványi anyagokkal és természetesen finom, melegítő ételekkel. Az egyik legjobb módja az immunerősítésnek, ha tápláló, vitaminokban gazdag leveseket főzünk. Mutatunk egyet a kedvenceink közül!

A levesek ereje

A levesek már évszázadok óta alapvető részei a téli étkezéseknek. Nem véletlenül! Az alapanyagok hosszan tartó főzése során az összetevők tápanyagai koncentráltan kerülnek a lébe, amelyet könnyen és gyorsan fel tud szívni a szervezetünk. A meleg folyadékok jótékonyan hatnak a torokra, segítik a légutak tisztítását, miközben hidratálnak – ami télen, a fűtött helyiségek száraz levegőjében különösen fontos.

A téli immunerősítő levesek alapjai a szezonális zöldségek, mint a sárgarépa, zeller, cékla, kelkáposzta vagy a gyökérzöldségek. Ezek tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal (például C- és A-vitaminnal), valamint ásványi anyagokkal. Ezek segítenek megelőzni a megfázásos betegségeket. A gyömbér, kurkuma, fokhagyma vagy chili, különleges vagy éppen pikáns ízt adnak a leveseknek, a gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásukkal pedig tovább fokozzák azok egészségvédő tulajdonságait.

A titok az összetevőkben rejlik

A tökéletes immunerősítő leves nemcsak finom, hanem tápláló is. Érdemes olyan összetevőket használni, amelyek magas tápanyagtartalmúak és könnyen elérhetőek. A csontleves például fantasztikus alap lehet, hiszen kollagént, ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmaz, ezek támogatják az ízületek és az emésztőrendszer egészségét.

A zöldségek mellett a hüvelyesek, például a lencse vagy a csicseriborsó, fehérjében és rostokban gazdagok, így hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet és energiát. Ne feledkezzünk meg a citrusfélékről sem: egy kevés frissen facsart citromlé a kész levesbe csavarva nemcsak ízletes, hanem C-vitaminban gazdag kiegészítés is.

Recept: immunerősítő gyömbéres-kurkumás zöldségkrémleves 

Egy különleges, gyömbéres-kurkumás zöldségkrémleves nemcsak az ízlelőbimbóidat kényezteti, hanem garantáltan feltölti a szervezetedet tápanyagokkal. Egyszerre melegítő, fűszeres és rendkívül táplál. Tökéletes választás a hideg, felháborítóan korán sötétedő téli napokra.

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 2 közepes sárgarépa, felkockázva
  • 2 szál szárzeller, apróra vágva
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 2 evőkanál friss reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1/2 teáskanál chilipehely (ízlés szerint)
  • 1 közepes édesburgonya, felkockázva
  • 1 liter zöldségleves alaplé (vagy húsleves)
  • 200 ml kókusztej
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • Frissen facsart citromlé (tálaláshoz)
  • Friss koriander vagy petrezselyem a díszítéshez (opcionális)

Elkészítés:

  1. Az olívaolajat hevítsd fel egy nagy fazékban közepes lángon. Add hozzá a vöröshagymát, a fokhagymát, a reszelt gyömbért, és párold őket puhára.
  2. Szórd hozzá a kurkumát, köményt és chili pelyhet, majd alaposan keverd össze. Add hozzá a sárgarépát, szárzellert és az édesburgonyát. Kevergesd őket pár percig, hogy átvegyék a fűszerek ízét.
  3. Öntsd rá a zöldségleves alaplevet, forrald fel, majd vedd lejjebb a hőfokot, és főzd a levest lefedve, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
  4. Ha a zöldségek puhák, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára. Adj hozzá kókusztejet, majd melegítsd össze az egészet alacsony lángon, de ne forrald fel.
  5. Ízlés szerint adj hozzá egy kevés frissen facsart citromlevet, hogy frissességet adjon a levesnek.
  6. Szórj rá friss koriandert vagy petrezselymet, és tálald forrón!

Jó étvágyat kívánunk!