Állandósulni látszik a tavasz, a természet újra életre kel, velünk együtt várja, hogy kiélvezzük a gyönyörű zöld mezőket, a virágzó tájakat. Az ilyenkor szervezett piknikek akkor igazán hangulatosak, ha valamilyen házi finomsággal dobjuk fel őket. Az otthon készült ételek és italok igazán emlékezetessé tehetnek egy ilyen napot. Cikkünkben mutatunk öt, kosárba kívánkozó finomságot, illetve néhány érdekességet a piknikezés történetéről.
Cézár saláta csirkével
Kezdjük egy klasszikus és tápláló salátával, amely frissességével és könnyedségével tökéletes választás a szabadban. Az étel elkészítése rendkívül egyszerű: salátát, sütőben vagy grillen sül csirkemell csíkokat, sajtreszeléket, tojást, citrtomlevet, olíva olajat és krutont kombinálunk, ízlés szerint más zöldségeket teszünk hozzá. A salátát otthon készült, klasszikus cézár öntettel dobjuk fel, amit előző nap elkészíthetünk és hűtőben tárolhatunk. Ez a fogás friss, tápláló és mindenki kedvence lesz.
Grillezett zöldségek quinoa salátával
A grillezett zöldségek és a quinoa tökéletes kombinációt alkotnak egy könnyű, egészséges, mégis laktató piknikes fogáshoz. Válasszunk szezonális zöldségeket, sütőbe téve készítsük el őket. Keverjük össze ezeket főtt quinoával, adjunk hozzá friss fűszernövényeket, mint a bazsalikom vagy a petrezselyem, és ízesítsük citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal. Ez a saláta nem csak egészséges, de nagyon ízletes is, ráadásul jól bírja a szállítást.
Házi készítésű bagettek
Nem hiányozhat a piknikkosárból a klasszikus szendvics, amely mindig jól jön ha megéheznénk. Készítsünk otthon friss bagetteket, vagy vásároljunk a minőségi pékáruból. Töltsük meg őket ízlésünknek megfelelően: sült zöldségek, sajtok, friss saláták, húsok vagy akár vegetáriánus pástétomok remekül passzolnak bele. A szendvicsek könnyen személyre szabhatóak, így mindenki megtalálhatja a kedvencét.
Citromfű-tea
Frissítő ital a tavaszi napokra: a citromfű-tea otthon is könnyen elkészíthető. Forraljunk fel vizet, és áztassunk benne friss vagy szárított citromfüvet. Hagyjuk hűlni, majd szűrjük le, töltsük palackokba. Ízesíthetjük mézzel vagy citrommal, esetleg, ha túlélte a telet, vagy fagyasztottunk belőle, akkor mentával a még frissebb ízért.
Házi limonádé
Frissítő italként ne felejtsünk el egy nagy adag házi limonádét készíteni. Használjunk friss citromot, lime-ot, némi cukrot vagy mézet az édesítéshez, és sok-sok mentát. Módosíthatjuk is a receptet, más citrusos gyümölcsökkel, hogy egyedi ízvilágot teremtsünk.
Piknik-kisokos
A piknikezés hagyománya egészen az ókori időkig nyúlik vissza, bár akkori formája jelentősen eltér a mai szabadidős tevékenységtől. Eredetileg a vadászatokhoz és katonai hadjáratokhoz kapcsolódó étkezéseket jelentett, ahol az emberek a szabad ég alatt, természetes környezetben fogyasztották el az ételt. A modern piknikezés gyakorlatát Franciaországban alakították ki a 17. században, ahol a szabadban történő közös étkezést társadalmi eseményként kezdték el szervezni.
A piknikezés mint szabadidős tevékenység a 19. századra vált igazán népszerűvé, különösen Angliában, ahol a viktoriánus korszakban a városi polgárság szívesen vonult ki a természetbe, hogy szabadidejét a zöldben töltse. A piknik ekkor vált a kikapcsolódás és a társas együttlét szimbólumává.