Fűszeres busa filé zöldséges körettel
Kép forrása: Flickr

A busa, egy közép-ázsiai eredetű hal, amely a magyar vizekben is egyre gyakoribb, mivel invazív fajról van szó. Sokak számára talán kevésbé ismert alapanyag, pedig élettani hatásai miatt méltó figyelem járna neki. Húsa elképesztően gazdag fehérjében, Omega-3 zsírsavakban és számos alapvető tápanyagban, ráadásul nagyon finom. Mutatunk is egy receptet!

A busa élettani hatásai

A busa igazi tápanyagbomba. Húsa alacsony zsírtartalmú, ugyanakkor gazdag a szív- és érrendszer számára előnyös omega-3 zsírsavakban. Fogyasztása hozzájárul a vérnyomás szabályozásához, a koleszterinszint csökkentéséhez és a gyulladásos folyamatok mérsékléséhez. A hal rendszeres fogyasztása segíthet a szívbetegségek megelőzésében, és javíthatja az agy működését is.

Nem mellékesen a busa fehérjében gazdag, ezért a sportolók számára is ideális táplálék. A benne található fehérjék elősegítik az izomépítést és a regenerációt. Mivel kalóriaszegény, a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Bővelkedik ásványi anyagokban, például foszforban, ez az egészséges csontok és fogak fenntartásában játszik fontos szerepet, valamint szelénben, amely antioxidáns hatású, támogatja az immunrendszer működését. A B-vitaminoknak köszönhetően pedig az anyagcsere-folyamatokat serkenti.

A busa a konyhában

A hal húsa omlós, sokféle ízesítéssel harmonizál, legyen szó fűszeres, pikáns vagy épp könnyed, zöldségekkel készült fogásokról. Fontos tudni, hogy húsa viszonylag sok szálkát tartalmaz, ezért aki nem rutinos halevő, annak érdemes filézve vásárolnia, vagy magának kifiléznie. Apró szálkák azonban a legnagyobb körültekintés után is maradhatnak benne, ezért fokozottan figyeljünk az evésnél. Éppen ezért, ha kisgyermekünket éppen most barátkoztatjuk össze a halakkal, akkor ne a busával indítsunk! 

Fűszeres busa filé zöldséges körettel

Hozzávalók (4 főre):

  • 800 g busafilé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Só és frissen őrölt bors ízlés szerint

A körethez:

  • 200 g sárgarépa
  • 200 g cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 200 g burgonya
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Friss petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés:

  1. A busafiléket alaposan tisztítsuk meg, majd töröljük szárazra. Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a citromlevet, a pirospaprikát és a köményt. Sózzuk, borsozzuk, majd kenjük be ezzel a páccal a busafiléket. Hagyjuk pihenni legalább 20-30 percig.
  2. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk hasonló méretű darabokra. Egy tepsiben keverjük össze az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük őket puhára, körülbelül 25-30 perc alatt. A sütési idő vége felé megszórhatjuk frissen aprított petrezselyemmel.
  3. Egy serpenyőt forrósítsunk fel, majd kevés olívaolajon süssük meg a pácolt busafiléket. Oldalanként 4-5 perc alatt aranybarnára sülnek, ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki. A busafiléket helyezzük a zöldséges köret mellé, és frissen facsart citromlével meglocsolva kínáljuk. Jó étvágyat kívánunk!