Almás pite
Elkészítés lépései
A lisztet átszitálom, hozzákeverem a porcukrot, a sót és a gyorsan apró kockákra vágott jéghideg vajat. Megpróbálom nagyon gyorsan elmorzsolni a vajat a lisztben, majd apránként jéghideg vízzel összeállítom a tésztát. Gyorsan kell dolgozni, hogy ne melegedjen túl a tészta, különben nem lesz omlós. A tésztát fóliába csomagolva a hűtőbe teszem.
A töltetékhez meghámoztam és apró kockákra vágtam kb. 1 kilónyi gyümölcsöt, amiben volt kb. 3 db körte, a többi alma. A körte nagyon finom ízt adott a tölteléknek. A kockára vágott gyümölcsöket bőven megszórtam fahéjjal (mi jó fahéjasan szeretjük) és kevés barna cukorral (nem mértem, ízlés szerint) és meglocsoltam kb. 1 fél citrom levével.
A hűtőből kivett tésztát elosztottam 2 részre, kb. 2/3 : 1/3 arányban. A nagyobbik felét kinyújtottam és egy 23*35 cm-es tepsibe terítettem úgy, hogy a peremére is jusson a tésztából. Megszurkáltam villával a tésztát és vékony rétegben korábban sütött, megszárított és ledarált piskóta morzsát szórtam. A morzsa helyett darált kekszet vagy darált diót is szórhatunk.
Erre ráhalmoztam a tölteléket, majd ráterítettem a maradék kinyújtott tésztát. A tetejét megszurkáltam villával és lekentem egy villával kicsit felvert egész tojással. 180 fokon kb. 50 percig sütöttem.
Hozzávalók
Almás pite
lehet kevesebb
hideg vaj
jéghideg víz, amennyit a tészta felvesz
1-1,5 kg alma, de körte is mehet bele
kb. fél bio citrom leve
Készíts róla egy képet és töltsd fel!