Aszaltszilvás rumos - narancsos kalács
Elkészítés lépései
Az élesztőt 1 dl tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, a cukrokat, a felfutott élesztőt, a tojássárgájával elkevert rumot, a narancshéjat, hozzáöntjük a tejet és elkezdjük dagasztani. Ezután 2 - 3 adagban hozzádolgozzuk a vajat. A tésztát letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A szilvákat elnegyedeljük.
Ha a tészta megkelt, 3 gombócra osztjuk, kigömbölyítjük és letakarva még 20 percig kelesztjük. Ezután mindegyik gombócot 15 * 40 cm - es nagyságúra nyújtjuk és elterítjük rajta a szilvát. Mindegyik tésztacsíkot a szélesebbik felénél fogva feltekerjük és hármas fonással összefonjuk, a végeket a kalács alá hajtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe vagy formába helyezzük.
Lekenjük a kalács tetejét tojássárájával és 20 percig még kelesztjük, ezután 180 °C - ra melegített sütőben, kb 35 - 40 percig sütjük. Ha a kalács megsült azonnal lekenjük a tetejét a rummal elkevert lekvárral.
Hozzávalók
Tészta elkészítése
olvasztott
kb
Készíts róla egy képet és töltsd fel!