Egyszerű, klasszikus rakott kel
Elkészítés lépései
Első lépésként távolítsuk el a kelkáposzta külső leveleit, majd vágjuk négy részre és vágjuk ki a torzsáját (óvatosan, hogy a negyed rész ne essen szét). Rakjuk egy lábasba és engedjük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Eztuán rakjuk fel főni hogy kicsit puhuljon (kb 5-6 perc elég neki). Ha kész, szűrjük le, csöpögtessük le, és rakjuk félre. Sós vízben főzzük meg kicsit a rizst is, de ne túl puhára.
A tojásokat keverjük el egy tálban a tejföl 1/3 részével, rakjunk bele egy kis borsot ha szeretnénk, majd adjuk hozzá a kelkáposztát és keverjük össze.
A felaprított, kockára vágott füstölt szalonnának süssük ki a zsírját, majd ha kisült, szedjük ki belőle a szalonnákat, a zsírban pedig pirítsuk meg az apró kockákra vágott vöröshagymát. Ha megpirult, egy tálban keverjük össze a darált sertéshússal, ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával, nyomjuk bele a fokhagymákat is majd keverjük bele a félig megfőtt rizsnek a felét, majd adjuk hozzá a kisütött szalonna darabokat is, majd jól keverjük, gyúrjuk össze.
Egy tűzálló tálat kenjünk ki zsírral vagy olajjal és szórjuk meg zsemlemorzsával. Ezután rétegezve helyezzük bele a hozzávalókat: egy réteg kelkáposzta, egy réteg hús. Ezt a rétegződést ismételjük úgy, hogy mire elfogynak a hozzávalók, a tetejére még maradjon egy réteg kelkáposzta. A tetejére kenjük rá a maradék tejfölt - és ha szeretnénk szórjuk meg reszelt sajttal -, majd előmelegített sütőben, 200 fokon addig sütjük, amíg a teteje meg nem pirul. Kb 30 perc alatt.
Hozzávalók
Elkészítéshez
őrölt
Készíts róla egy képet és töltsd fel!