Ukrán kapros újburgonya
Az újkrumpli az egyik legkedveltebb alapanyag, amely egyszerűen elkészíthető, mégis rendkívül sokoldalú. Ez a recept tökéletes választás, ha egy gyors, friss és ízletes köretet szeretnénk az asztalra varázsolni. A krémesen puha újkrumplit fokhagymás olajjal és friss kaporral bolondítjuk meg, amely tökéletes harmóniát teremt a természetes ízek között.
Elkészítés lépései
Válogassuk ki az újkrumplit. Ha a szemek körülbelül 2,5 cm átmérőjűek, hagyjuk őket egészben. Ha nagyobbak, vágjuk őket 2,5 cm-es darabokra, ügyelve arra, hogy a krumplik mérete nagyjából azonos legyen az egyenletes főzés érdekében.
Tegyük a krumplit egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy körülbelül 5 cm-rel ellepje. Adjunk hozzá 2 teáskanál durva szemű sót, fedjük le, és forraljuk fel közepesen magas lángon. Amint felforrt, vegyük le a lángot alacsonyra, és hagyjuk gyöngyözve főni félig lefedve, amíg a krumplit könnyedén át nem tudjuk szúrni egy villával. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl, ez körülbelül 12–15 percet vesz igénybe.
Amíg a krumpli fő, reszeljünk finomra 3 gerezd fokhagymát vagy nyomjuk át fokhagymanyomón, majd tegyük egy kis tálba. Adjunk hozzá 60 ml napraforgóolajat, és keverjük össze. Aprítsuk fel a friss kaprot.
Szűrjük le a krumplit, majd tegyük vissza a fazékba. Öntsük rá a fokhagymás olajat, szórjuk rá a kaprot, és adjunk hozzá egy csipet durva szemű sót. Óvatosan forgassuk össze, hogy a krumplikat egyenletesen bevonja az ízesítés. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsük még sóval.
1, Ne spóroljunk a napraforgóolajjal! A recept lelke az extra szűz napraforgóolaj, amely aranysárga színével, és ízvilágával teszi igazán különlegessé az ételt. A receptben 60ml olajat használunk, ami talán soknak tűnhet, de az eredménynek enyhén olajosnak/zsírosnak kell lennie – ettől lesz igazán finom.
2, A kis krumplikat főzzük egészben! Ha apró, újkrumplikat használunk, ne vágjuk fel őket, hanem főzzük egészben. A nagyobb szemeket viszont érdemes 2,5 cm-es darabokra vágni. A krumplit hideg vízben kezdjük el főzni (nem forrásban lévőben), mert így egyenletesebben készülnek el.
Hozzávalók
Kapros újburgonyához
extra szűz napraforgóolaj
Készíts róla egy képet és töltsd fel!