Klasszikus lencseleves
A lencse a magyar gasztronómia egyik jellegzetes alapanyaga, amelyet hagyományosan szerencsehozó ételnek is tartanak. Ez a klasszikus lencseleves egyszerre laktató és finom, a füstölt kolbász pikáns íze pedig különösen jól kiegészíti a lencse földes aromáját. Bátran ajánljuk családi ebédekhez vagy gyors hétköznapi vacsorákhoz, mert könnyen elkészíthető, és mindig garantált sikert arat.
Elkészítés lépései
A lencse áztatása: A lencsét előző este (legalább 8-10 órára) áztassuk be hideg vízbe. Ez segít abban, hogy a szemek gyorsabban megfőjenek, és könnyebben emészthetővé is válnak.
Az alapanyagok előkészítése: A vöröshagymát apró kockákra, a fokhagymát pedig finomra vágjuk. A sárgarépát és a fehérrépát megtisztítjuk, majd felkarikázzuk. A füstölt kolbászt (ha szükséges) lehártyázzuk, és szeletekre vágjuk.
Alap készítése: Egy nagyobb fazékban hevítsünk fel egy kevés olajat vagy zsírt. Először tegyük bele a felaprított hagymát, és pirítsuk közepes lángon, amíg üveges nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, majd gyors mozdulatokkal keverjük el, hogy ne égjen oda. Szórjuk rá a pirospaprikát, keverjük át néhány másodpercig, vigyázva, hogy a paprika ne égjen meg.
Főzés: Öntsünk a pirított alapra körülbelül 1 liter vizet (lehet több is, ha hígabb levest szeretnénk). Tegyük bele az előzőleg beáztatott és leszűrt lencsét, a babérlevelet, a felkarikázott sárgarépát és fehérrépát, valamint a felszeletelt kolbászt. Ízlés szerint enyhén sózzuk meg, de óvatosan, mert a kolbász is sós lehet. Lassú tűzön hagyjuk főni a levest, amíg a lencse megpuhul (ez körülbelül 30-40 perc, de a lencse típusától függően változhat).
Habarás: Keverjük el a lisztet a tejföllel simára. Néhány evőkanál forró levet is adhatunk hozzá, hogy a liszt csomómentesen oldódjon. Ezután folyamatos keverés mellett öntsük vissza a levesbe. A levest így még pár percig főzzük, hogy a habarás tökéletesen besűrítse.
Utolsó ízesítés: Sóval, borssal igazítsunk a fűszerezésen. Ízlés szerint pár csepp ecettel savanyíthatjuk, valamint egy csipet cukorral kerekíthetjük az ízeket. Kóstoljuk meg, és szükség esetén igazítsunk az ízesítéseken.
Tálalás: Az elkészült lencselevest melegen kínáljuk. A selymes habarás és a füstölt kolbász gondoskodik az étel tartalmas, gazdag ízvilágáról. Friss kenyérrel vagy ropogós pirítóssal igazán laktató, hagyományos magyar fogást tehetünk az asztalra. Jó étvágyat!
Hozzávalók
Elkészítéshez
füstölt kolbász
Készíts róla egy képet és töltsd fel!