Olasz kuglóf (panettone) csokisan
Az olasz kuglóf, a panettone, egy mennyei ünnepi desszert, amely hagyományosan kandírozott gyümölcsökkel készül, de csokoládédarabokkal is igazán különleges. Az alapreceptet bátran variálhatod: keverj csokichipset a tésztába, hogy megmaradjanak az apró darabok, vagy törj össze táblás csokoládét, amely szépen beleolvad a süteménybe.
Elkészítés lépései
Keverjük össze egy kisebb tálban az előtésztához szükséges lisztet, meleg vizet és élesztőt. Fedjük le, és tegyük félre pihenni legalább 30 percre.
Amíg az előtészta pihen, álljunk neki a fő tésztának. A meleg tejet keverjük össze az élesztő másik felével, és hagyjuk pár percig állni. Közben reszeljük le a narancs és a citrom héját.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet és a cukrot. A közepébe alakítsunk ki egy mélyedést, és öntsük bele az élesztős tejet, valamint a vaníliát. Kezdjük el kézzel vagy géppel összeállítani a tésztát. Fokozatosan dolgozzuk bele a puha vajat, majd adjuk hozzá a reszelt citrom- és narancshéjat.
Verjük fel a tojásokat és a tojássárgájákat, majd adjuk a tésztához, és alaposan dolgozzuk bele. Végül keverjük hozzá az előtésztát is, és gyúrjuk simára. Az elkészült tészta sűrű állagú lesz. Takarjuk le, és hagyjuk meleg helyen kelni egy órán át.
Amikor a tészta megkelt, gyúrjuk bele a csokoládét, ügyelve arra, hogy mindenhova jusson belőle.
Készítsük elő a panettone formát, lehetőleg papírt, és helyezzük bele a tésztát. Ebben a fázisban a tészta a forma feléig fog érni. Takarjuk le, és hagyjuk ismét kelni, ezúttal 2 órán át.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Toljuk be a panettonét, és süssük 10-15 percig. Ezután csökkentsük a hőmérsékletet 180 fokra, és süssük tovább, körülbelül egy órán át. A sütési idő felénél fedjük le a tetejét alufóliával, hogy ne barnuljon meg túlságosan.
A süteményt hagyjuk hűlni, mielőtt kivesszük a formából. Tálalás előtt hintsünk rá porcukrot. Jó étvágyat hozzá! :)
A panettone tésztája könnyű és foszlós, amit az előtészta tesz igazán különlegessé. A lisztes-élesztős keveréket legalább fél órán át pihentesd, de minél tovább áll, annál buborékosabb és levegősebb lesz. Ezután a szokásos módon készíts kelt tésztát, tejjel, vajjal és tojással dagasztva.
A sütéshez használhatsz magas peremű, kapcsos tortaformát, de papírformát is beszerezhetsz, amely néhány száz forintért kapható.
Hozzávalók
Az előtésztához
meleg víz
A tésztához
meleg tej
vagy csokichips
Készíts róla egy képet és töltsd fel!