Mákos és diós bejgli
Elkészítés lépései
Bejgli tészája:
Deszkán elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, a zsírral és a cukorral. Cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a tésztához a tojásokkal, a sóval és jól összedolgozva hideg helyre téve kelesztjük 1-2 órán át.
Addig elkészítjük a töltelékeket:
Mákos bejgli tölteléke: Szirupot főzünk a vízből 26 dkg cukorral, majd evvel leforrázzuk a mákot és reszelünk bele citromhéjat és hagyjuk kihűlni.
Diós bejgli tölteléke: szirupot főzünk a cukorból és vízből, majd leforrázzuk vele a diót és reszelünk bele citromhéjat és hagyjuk kihűlni.
Összeállítás:
A tésztát 6 db egyforma cipóra osztva mindegyiket téglalap alakúra nyújtjuk és megtöltjük a töltelékkel, majd a két végét visszahajtva feltekerjük őket.Ezután elosztani rajta egy adag tölteléket, úgy hogy a tészta minden oldalán 1 cm tésztacsík szabadon maradjon.
Végül a tésztacsík három oldalát ráhajtani a töltelékre, majd jó szorosan feltekerni.
A feltekert bejglit kicsit megformázni, a két szélét a tenyerünkkel kicsit benyomkodni.
Bejgli sütése:
Enyhén zsírozott tepsibe rakjuk őket, de ne túl közel egymáshoz és mindegyiket lekenjük tojássárgájával és félrerakjuk meleg helyre 1/2 órára.
A 1/2 óra leteltével ismét lekenjük tojás sárgájával és félrerakjuk de most már hideg helyre. Majd mérsékelt sütőbe téve 35-40 percig sütjük.
Készíts róla egy képet és töltsd fel!