Tönkölybúza kenyér
Elkészítés lépései
A lisztet elkeverem az instant élesztővel majd leöntöm a kimért langyos vízzel, hozzáadom a sót és két evőkanál olajat. Az egészet dagasztógéppel vagy kézzel jól kidagasztom ( pár perc ) Mikor már elvált az edény falától a tészta és hólyagosodik, akkor lekenem a tetejét fél evőkanál olajjal és folpackkal ( frissentartó fólia ) vagy konyharuhával letakarva kelni hagyom minimum 40 percet, vagy 1 órát (szobahőmérsékleten de nem huzatos helyen)
Mielőtt még teljesen megkelne a tészta, előmelegítem a sütőt 200°C-ra. Ha nem gőzölős a sütőnk, akkor egy kis edényben meleg vizet töltök és beteszem a sütő aljába, a sütés alatt is ott hagyom a gőzölgő vizet. A gőzben majd sütés közben szépen megemelkedik a kenyér.
A megkelt kenyeret lisztezett felületen óvatosan átgyúrom és formázom, majd sütőpapírral bélelt kenyérsütő tepsibe vagy jénaiba teszem és még 10 percet kelni hagyom. Enyhén vizes kézzel átkenem a tetejét és megszórom a magokkal amit gyengéden lesimítok a kezemmel, hogy beletapadjanak a szemek a kenyérbe.
Sütőbe helyezem és szép ropogósra sütöm kb 30 perc alatt, de ez sütőtől, formától is függ. Ne tegyük a sütőben túl magasra a kenyeret, nehogy megégjen a teteje, belül meg még nyers maradjon. Sütés után rácsra téve hűlni hagyom. Pár perc után emeljük ki a a mélyebb formából, ha abban sütöttük és úgy hagyjuk rácson tovább hűlni.
Hozzávalók
Tönkölybúza kenyér
langyos
vagy 1 csomag dr Oetker instant élesztő (7g)
vagy ízlésünknek megfelelően más olaj
csapott teáskanál
vagy lenmag (opcionális)
Készíts róla egy képet és töltsd fel!