Cibere vörös szilvából
A 93 éves anyukámnál voltam segíteni takarítani a fiam a kertet rendezte én is kimentem szét nézni igaz már csak gyümölcsfák vannak nincs veteményes. Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy az egyik szilvafa kéklik és alja is tele van szilvával. Ez a fa eldugott helyen a potyoka szilvafa között van. Már rég elfelejtettem, hogy az apukám - aki már nincs köztünk - ültettette nekem a vörös szilvafákat és a potyokát mert imádtam. Oda rohantam és gyorsan szedtem anyukámnak egy marékkal, bevittem, hogy kóstolja meg. Olyan édes volt…Tovább
A 93 éves anyukámnál voltam segíteni takarítani a fiam a kertet rendezte én is kimentem szét nézni igaz már csak gyümölcsfák vannak nincs veteményes. Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy az egyik szilvafa kéklik és alja is tele van szilvával. Ez a fa eldugott helyen a potyoka szilvafa között van. Már rég elfelejtettem, hogy az apukám - aki már nincs köztünk - ültettette nekem a vörös szilvafákat és a potyokát mert imádtam. Oda rohantam és gyorsan szedtem anyukámnak egy marékkal, bevittem, hogy kóstolja meg. Olyan édes volt mint a méz, és akkor emlékeztetett, hogy gyerek korunkban milyen sok ciberét főzött. Nagyon szerettük főtt hússal, sültetekkel és hozzá tört krumpli dukált. Így hát gyorsan felszedtem a földről és szedtem a fáról is az egészséges vörös szilvát. Anyukám tanácsa szerint készítettem egy kisebb adag ciberét próbára, igaz én fahéjjal, és szegfűszeggel ízesítettem, isteni finom lett. Csoda szép emlék és az, hogy pont most termett ilyen sokat!
Elkészítés lépései
Elkészítés: a szilvát megmossuk majd egy lábasba tesszük és öntünk alá vizet. Feltesszük főni, ízesítjük fahéjjal, szegfűszeggel és lassú tűzön teljesen puhára főzzük.
Ha megfőtt a szilva és lejött a héja és a mag is elválik, akkor vagy tészta szűrőn vagy leves szűrőn átpaszírozzuk.
Megkóstoljuk és ha nem elég édes, akkor még forrón bele kavarjuk a cukrot, vagy az édesítőszert. De vissza is tehetjük a tűzre újra felforraljuk, hogy biztosan feloldjon a cukor.
Én most kis mennyiséget készítettem, ez hűtőben pár napig eláll tartósító nélkül. Sültek, főtt húsok mellé kínáljuk. Ha nagyobb mennyiséget készítünk télire, akkor kell tartósító bele. Ebben az esetben üvegekbe teszem forrón és száraz dunsztba.
A cibere a vörös szivából az igazi. Másabb a textúrája, a héja puhább.
Készíts róla egy képet és töltsd fel!