Birsalmasajt
Elkészítés lépései
A birseket alaposan megmossuk, negyedekbe, vagy kisebb darabokra vágjuk, magházát éles késsel kivesszük, hibás részeket kivágjuk, de nem hámozzuk meg, mert a héjában van a pektin, amitől a sajt könnyen megkocsonyásodik.
Egy szélesebb edénybe tesszük, felöntjük kevéske vízzel, belefacsarjuk fél citrom levét, lassú tűzön kb 25-30 perc alatt puhára pároljuk.
Leöntjük róla a vizet, lemérjük a gyümölcsöt, hozzáadjuk a tiszta súlyának megfelelő mennyiségű cukrot, - 1 kg-hoz 60 dkg-ot - tűzre visszatéve addig kevergetjük, míg felolvad.
Botmixerrel pürésítjük, hozzáfacsarjuk a maradék fél citrom levét.
Közepes tűzön állandóan kevergetve addig főzzük, míg a színe sötétebbre változik és jól besűrűsödik, kb 40-45 perc, ha nem főzzük elég sűrűre nem fog megszilárdulni. Akkor elég sűrű, ha keverés közben látni az edény alját néhány másodpercre. Vigyázzunk, hogy ne égessük meg magunkat, inkább fedővel fedjük le, mert bugyog, pöfög!
Folpackkal kibélelt (szilikonos) formákba (pl. őzgerinc, pudingforma) vagy tálcára, tányérra öntjük a masszát.
1-2 napig hagyjuk szikkadni, majd 4-5 napon keresztül, 24 óránként forgassuk át, hogy egyformán tudjon száradni mindkét oldala. Kb 2-3 hét után szikkad meg teljesen, de 3-4 nap után már szépen szeletelhető.
Készíts róla egy képet és töltsd fel!