Gundel palacsinta
A híres palacsinta, melyet Gundel Károly tett híressé, de nem tőle származik. A palacsinta megalkotója Márai Sándor felesége, Matzner Ilonka.
Elkészítés lépései
Először elkészítjük a palacsintatésztát, hogy legyen ideje kicsit állni. A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, cukrot, tojást, a tej felével felöntjük és csomómentesre keverjük.
Hozzáöntjük a tej másik felét, szódát, olajat, sima tésztává keverjük. Kb 1/2 órára a hűtőbe tesszük.
Szokásos módon kisütjük a palacsintákat.
A diós töltelékhez teflonserpenyőben szárazon megpirítjuk a diót. Felét ledaráljuk, másik felét apróbb darabokra vagdaljuk.
Egy edénybe öntjük a tejszínt, rumot, cukrot, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és fahéjat. Feltesszük a tűzre, mikor megmelegedett, hozzáadjuk a kétféle diót.
Összefőzzük, megvárjuk, míg kicsit besűrűsödik. (ne szárítsuk ki, inkább kicsit szaftos maradjon!)
A csokiszószhoz edénybe öntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot, eltördelt étcsokoládét és a keményítővel elkevert kakaóport.
Addig forraljuk, míg besűrűsödik, elkeverjük benne a vajat és a rumot.
A palacsintát megtöltjük a diós töltelékkel, háromszög alakúra hajtjuk, megporcukrozzuk, leöntjük a csokiszósszal.
Meghintjük durvára vágott dióval, narancskarikákkal díszítjük.
Hozzávalók
palacsinta:
diós töltelék:
reszelt
Készíts róla egy képet és töltsd fel!