Bolognai lasagne olaszosan
A lasagne egy klasszikus, kemencében sült tésztaétel, mely az olasz Emilia Romagna tartományból származik, azon belül is Bologna-ból, ezért is nevezik az olaszok "Lasagne alle Bolognese"-nek. Világszerte ismert és közkedvelt étel. :)
Elkészítés lépései
Elkészítjük a ragut, olívaolajon megdinszteljük a hagymát, a fokhagymát, az apróra vágott zellert és az apróra vágott sárgarépát. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Adjuk hozzá a darált marhahúst és főzzük addig amíg a hús kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a paradicsompürét és a babérlevelet. Öntsük hozzá a vizet is. Kis lángon főzzük kb 2 órán keresztül addig, amíg csak egy kis nedvesség marad a bolognai szószban.
Egy serpenyőben elkészítjük a besamelt, felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett főzzük amíg a keverék világos arany színű nem lesz. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a meleg tejet. Közben folyamatosan keverjük, hagyjuk besűrűsödni. Sóval borssal és szerecsendióval ízesítjük. Vegyük le a tűzről, fedjük le és tegyük félre.
Összeállítjuk a lasagnét. Egy kb 30 cm-es tepsit kikenünk egy kis vajjal. A kivajazott tepsit ezután kenjük be besamel mártással, majd a besamel mártásra vigyünk fel egy réteg bolognai mártást is. Fedjük be lasagne tészta lapokkal, majd a lapok tetejét ismét kenjük be besamel mártással, bolognai raguval, majd szórjunk rá parmezán sajtot is.
Ezt a rétegződést ismételjük addig, ameddig minden bolognai szósz el nem fogy. A tetejét locsoljuk meg egy nagyon kevés olívaolajjal, majd helyezzük a 170 fokos sütőbe, és süssük addig (30-40 perc), ameddig világos aranybarna nem lesz a teteje.
A még intenzívebb íz érdekében adj hozzá a paradicsomszószhoz apróra vágott, friss fűszernövényeket, például bazsalikomot, oregánót vagy petrezselymet.
Hozzávalók
Bolognai szósz
apróra vágva
apróra vágva
apróra vágva
Besamel
meleg
Készíts róla egy képet és töltsd fel!