A tenger gyümölcsei nemcsak egészségesek, hanem rendkívül gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, így ideálisak egy nyári vacsorára vagy ebédre. Az alábbiakban két könnyű és ízletes receptet osztunk meg, amelyekkel garantáltan sikert aratunk a család vagy a barátok körében.
A nyár a könnyed, friss ételek szezonja, amikor a forróság elől menekülve gyakran vágyunk valami könnyű, mégis ízletes fogásra. A tenger gyümölcsei könnyedek, alacsony kalóriatartalmúak, mégis gazdagok fehérjékben és omega-3 zsírsavakban. Hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, valamint segítenek a gyulladások csökkentésében. Emellett tele vannak fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például a D-vitamin és a jód.
Nem csoda, hogy a mediterrán országokban, például Olaszországban és Spanyolországban, de Japánban is rendkívül népszerűek és gyakran fogyasztják őket, hozzájárulva az ott élők hosszú életéhez és jó egészségéhez.
Szerencsére ma már Magyarországon is egyre könnyebben beszerezhetők friss és fagyasztott tenger gyümölcsei a nagyobb élelmiszerboltokban de néhány halpiacon is. Így otthon is könnyedén elkészíthetjük ezeket a finomságokat.
Grillezett garnélarák citromos-fokhagymás pácban
Hozzávalók:
- 500 g friss vagy fagyasztott garnélarák, megtisztítva
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
Ha fagyasztott garnélarákot használunk, először engedjük fel hideg vízben, majd csepegtessük le alaposan. Ha nincs tisztítva, mindenképp tisztítsuk meg őket.
Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, az apróra vágott fokhagymát, a citrom levét és reszelt héját, valamint a petrezselymet. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Helyezzük a garnélarákokat a pácba, és alaposan forgassuk meg, hogy mindenhol érje őket a fűszeres keverék. Hagyjuk pácolódni legalább 30 percig, de akár egy éjszakára is hűtőszekrényben.
Melegítsük elő a grillt közepes hőmérsékletre. A garnélarákokat húzzuk fel nyársakra, majd helyezzük a grillre. Grillezzük a rákokat 5-10 percig mindkét oldalon, amíg rózsaszínűek nem lesznek.
Tálaljuk frissen, egy kis extra citromlével meglocsolva és friss petrezselyemmel megszórva. Remekül illik hozzá egy könnyű saláta vagy grillezett zöldségek.
Tejszínes kagyló fehérborral
Hozzávalók:
- 1 kg friss feketekagyló, tisztítva
- 2 evőkanál vaj
- 1 közepes hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 250 ml száraz fehérbor
- 200 ml tejszín
- 1 csokor friss petrezselyem, apróra vágva
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
Alaposan mossuk meg és tisztítsuk meg a kagylókat, dobjuk ki azokat, amelyek nyitottak.
Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és pároljuk őket, amíg üvegesek nem lesznek.
Öntsük hozzá a fehérbort, és forraljuk fel. Hagyjuk forrni 2-3 percig, hogy az alkohol elpárologjon.
Adjuk hozzá a kagylókat, fedjük le a serpenyőt, és főzzük 5-7 percig, amíg a kagylók kinyílnak. Dobjuk ki azokat, amelyek zárva maradtak.
Öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük össze. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd főzzük további 2-3 percig, amíg a szósz kissé besűrűsödik.
Szórjuk meg az apróra vágott friss petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk. Remekül illik hozzá friss bagett, amelyet a finom tejszínes szószba mártogathatunk.
A tenger gyümölcsei frissessége garantáltan elvarázsol mindenkit. Próbáljuk ki ezeket a recepteket, és élvezzük tenger ízét otthonunkban!