Márton-napi sült liba
Kép forrása: Flickr

A november 11-ei Márton-nap nem csupán Szent Márton ünnepe, hanem az ősz egyik gasztronómiai csúcspontja is, amely libaételekről, de a jó borokról is szól. Ez az alkalom hazánkban régi hagyományokra tekint vissza, nem csupán egy vallási ünnep, hanem a bőség és a megújulás szimbóluma is. De mi is a Márton-nap eredete? Kíváncsi vagy egy klasszikus libasült receptre, hogy otthon is megélhesd ezt a finom hagyomány? Segítünk mindkettőben.

Márton-nap eredete és hagyományai

Márton-nap története a 4. századig nyúlik vissza. Szent Márton, aki Tours város püspöke volt, a legendák szerint nem akarta elfogadni a püspöki címet, ezért elrejtőzött egy libaólban. Azonban a libák gágogása elárulta őt, és végül püspök lett belőle. Innen ered az a hagyomány, hogy Márton-napon libából készült ételeket fogyasztanak.

A magyar néphagyomány szerint ez az ünnep a betakarítás és a mezőgazdasági munkák lezárása is. A paraszti kultúrában Márton-nap volt az első olyan időszak az évben, amikor már kóstolták az új bort, és a terményekkel kapcsolatos foglalatosságok után végre időt szakíthattak a pihenésre, ünneplésre. Úgy tartották, hogy „aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog”, így ez a nap különösen fontos volt a falusi közösségekben.

Márton-napi ételek: a liba az ünnep fénypontja

A Márton-napi menü központi eleme természetesen a liba, melyet többféle módon készítenek el. A legnépszerűbb a ropogós libasült. Az ünnepi asztalról nem hiányozhatnak libazsírral készült ételek, de a libamáj is népszerű fogás ilyenkor. Ami még nem maradhat ki, az párolt káposzta és a tört krumpli. A hagyomány szerint a finom ételeket ilyenkor újborral kísérik, amely a következő év termésének előhírnöke is. Népszerű ilyenkor az olaszrizling, a kékfrankos és a portugieser, amelyek friss, gyümölcsös ízükkel jól kiegészítik a liba gazdag ízvilágát.

Klasszikus libasült recept krumplipürével

A recept egyszerű, de az elkészítése során időt és odafigyelést igényel, hiszen a liba húsa lassú sütéssel válik igazán omlóssá és ízletessé.

Hozzávalók:

Libasülthöz:

  • 1 egész liba (kb. 4-5 kg)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál zeller
  • 1 alma (az édes-savanyú ízhatásért)
  • 1 csokor friss kakukkfű
  • Só, bors

Krumplipüréhez:

  • 1 kg krumpli 
  • 50 g vaj
  • 200 ml meleg tej
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Libasült elkészítése

A libát alaposan megtisztítjuk, bedörzsöljük sóval és borssal. Helyezzük egy nagy tepsibe. A hagymákat és a fokhagymákat vágjuk félbe, a répát és a zellert daraboljuk fel, majd szórjuk a liba köré. Adjunk hozzá egy darabokra vágott almát is, amely segít a szaftosabb ízhatás elérésében. A kakukkfű csokrot tegyük a liba belsejébe.

Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra. A libát először fedjük le alufóliával, és süssük 2,5-3 órán át alacsony hőfokon. Ezután távolítsuk el a fóliát, emeljük a hőmérsékletet 200°C-ra, és süssük további 30-40 percig, hogy a bőre ropogósra süljön. A sütési idő függ a liba méretétől és a sütő tulajdonságaitól, így érdemes időnként ellenőrizni a hús puhaságát és a bőr állapotát.

Krumplipüré elkészítése

Amíg a liba sül, készítsük el a krumplipürét. Hámozzuk meg a krumplit, majd sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, és adjuk hozzá a vajat. Törjük át egy krumplinyomóval vagy botmixerrel, majd fokozatosan keverjük hozzá a meleg tejet, hogy krémes állagú legyen. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Tálalás

A ropogós libasültet felszeleteljük, és a krumplipürével tálaljuk. A tepsiben maradt szaftot akár mártásként is használhatjuk: ehhez szűrjük le a zöldségeket, és a levet forraljuk be, ízlés szerint adhatunk hozzá egy kevés vörösbort vagy balzsamecetet is. 

A rizlingnek jó éve van, mi egy pohárral most az olaszból ajánlunk a lakomához! Kellemes ünneplést és jó étvágyat kívánunk a Márton-napi lakomához!