Halloween október 31-én tartja lázban az angolszász országokat, Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Bár nálunk a Mindenszentek és Halottak napja hagyományai gyökereznek, fiatalabb generációk körében Halloween hamar elterjedt, leginkább az ünnep vidám, kreatív, ugyanakkor borzongató hangulatának. Ezt a változatosan díszíthető, ijesztő és játékos ünnepet a gasztronómiai világ is gyorsan felkarolta – így ma már Magyarországon is megtalálhatók a boltok polcain a narancssárga és fekete színű édességek, díszek és persze a főszereplő: a tök.
Hogyan kezdődött?
Az ünnep terjedését a globalizációnak és az internetes közösségi médiának köszönhetjük, ahol az amerikai hagyományok könnyen elérhetővé váltak számunkra is. Magyarországon a Halloween főként a városokban kapott lábra, ahol a különféle tematikus bulik, jelmezes rendezvények és gasztronómiai fesztiválok lehetőséget biztosítanak a kreativitás kibontakoztatására.
A Halloween azonban nemcsak a beöltözős bulikról szól: éttermek és cukrászdák is igyekeznek különleges, ijesztően kreatív fogásokkal kedveskedni a vendégeknek. Sok helyen találkozhatunk például véresnek tűnő, de valójában ínycsiklandó desszertekkel, tökből készült süteményekkel, valamint egyéb halloweeni ízekkel és formákkal, amelyekhez Magyarországon is szívesen nyúlnak.
Halloween gasztronómiai szokásai
Bár hazánkban a Halloween nem rendelkezik mély gyökerekkel, gasztronómiai szempontból egyre izgalmasabbá válik. A tök a legfőbb hozzávaló, hiszen nemcsak díszítésként használják, hanem ízletes fogások alapanyagaként is. A sütőtökkrémleves, tökpüré, tökös pite és a különféle sütemények elengedhetetlen részei a halloweeni gasztronómiának, amelyek a szezonális alapanyagok felhasználásával idézik meg az ősz ízeit.
Egy másik népszerű alapanyag az étcsokoládé és a cékla – ezek segítségével könnyen készíthetünk olyan süteményeket, amelyek vérre vagy sötét mágiára emlékeztetnek. A gasztronómiai világában ilyenkor előtérbe kerülnek a színes cukormázak, az ételfestékek, valamint a különféle textúrák, amelyek segítségével ijesztően szép, ugyanakkor étvágygerjesztő édességeket lehet készíteni.
Most pedig jöjjön egy szuper halloweeni süteményrecept, amellyel garantáltan elnyerhetjük vendégeink tetszését. Ezek a „vérző” csokoládés cupcake-ek kívül-belül borzongatóan finomak és ijesztően jól néznek ki!
„Vérző” halloweeni cupcake
Hozzávalók (12 darabhoz):
Cupcake alaphoz:
- 150 g finomliszt
- 50 g kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 150 g cukor
- 2 nagy tojás
- 120 ml növényi olaj
- 120 ml tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
„Véres” meggyöntethez:
- 200 g magozott meggy (befőttből vagy fagyasztva)
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 50 ml víz
Díszítéshez:
- 200 g tejszínhab vagy vajkrém
- Piros ételfesték (ha szükséges)
Elkészítés:
Cupcake-alap elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és készítsünk elő egy muffin tepsit papírkapszlikkal.
- Keverjük össze a lisztet, kakaóport, sütőport és szódabikarbónát egy tálban.
- Egy másik tálban verjük fel a tojásokat a cukorral, majd adjuk hozzá az olajat, tejet és vaníliakivonatot. Keverjük össze.
- Lassan adagoljuk a száraz hozzávalókat a nedveshez, míg sima tésztát nem kapunk.
- Öntsük a tésztát a muffinformákba, majd süssük 18-20 percig, vagy amíg a tészta közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön.
„Véres” meggyöntet elkészítése:
- Egy kis lábasba tegyük a meggyet, a cukrot és a citromlevet, majd közepes lángon kezdjük el főzni.
- Egy kis tálban keverjük össze a vizet és a kukoricakeményítőt, majd adjuk a meggyhez, és főzzük addig, míg sűrű, szaftos „vérre” emlékeztető szószt nem kapunk. Hagyjuk kihűlni.
Díszítés:
- Miután a cupcake-ek kihűltek, vágjunk egy kis lyukat a tetejükbe, és töltsük meg a meggyöntettel, majd fedjük le a lyukat a cupcake-ből kivágott tésztadarabbal.
- Díszítsük a cupcake-eket tejszínhabbal vagy vajkrémmel. A vérhatás elérése érdekében cseppentsünk rá egy kevés piros ételfestéket, és egy fogpiszkáló segítségével húzzunk bele „vérfoltokat”.