Halloween receptek
Kép forrása: Pixabay

Halloween október 31-én tartja lázban az angolszász országokat, Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Bár nálunk a Mindenszentek és Halottak napja hagyományai gyökereznek, fiatalabb generációk körében Halloween hamar elterjedt, leginkább az ünnep vidám, kreatív, ugyanakkor borzongató hangulatának. Ezt a változatosan díszíthető, ijesztő és játékos ünnepet a gasztronómiai világ is gyorsan felkarolta – így ma már Magyarországon is megtalálhatók a boltok polcain a narancssárga és fekete színű édességek, díszek és persze a főszereplő: a tök.

Hogyan kezdődött?

Az ünnep terjedését a globalizációnak és az internetes közösségi médiának köszönhetjük, ahol az amerikai hagyományok könnyen elérhetővé váltak számunkra is. Magyarországon a Halloween főként a városokban kapott lábra, ahol a különféle tematikus bulik, jelmezes rendezvények és gasztronómiai fesztiválok lehetőséget biztosítanak a kreativitás kibontakoztatására.

A Halloween azonban nemcsak a beöltözős bulikról szól: éttermek és cukrászdák is igyekeznek különleges, ijesztően kreatív fogásokkal kedveskedni a vendégeknek. Sok helyen találkozhatunk például véresnek tűnő, de valójában ínycsiklandó desszertekkel, tökből készült süteményekkel, valamint egyéb halloweeni ízekkel és formákkal, amelyekhez Magyarországon is szívesen nyúlnak.

Halloween gasztronómiai szokásai

Bár hazánkban a Halloween nem rendelkezik mély gyökerekkel, gasztronómiai szempontból egyre izgalmasabbá válik. A tök a legfőbb hozzávaló, hiszen nemcsak díszítésként használják, hanem ízletes fogások alapanyagaként is. A sütőtökkrémleves, tökpüré, tökös pite és a különféle sütemények elengedhetetlen részei a halloweeni gasztronómiának, amelyek a szezonális alapanyagok felhasználásával idézik meg az ősz ízeit.

Egy másik népszerű alapanyag az étcsokoládé és a cékla – ezek segítségével könnyen készíthetünk olyan süteményeket, amelyek vérre vagy sötét mágiára emlékeztetnek. A gasztronómiai világában ilyenkor előtérbe kerülnek a színes cukormázak, az ételfestékek, valamint a különféle textúrák, amelyek segítségével ijesztően szép, ugyanakkor étvágygerjesztő édességeket lehet készíteni.

Most pedig jöjjön egy szuper halloweeni süteményrecept, amellyel garantáltan elnyerhetjük vendégeink tetszését. Ezek a „vérző” csokoládés cupcake-ek kívül-belül borzongatóan finomak és ijesztően jól néznek ki!

„Vérző” halloweeni cupcake

„Vérző” halloweeni cupcake recept
 

Hozzávalók (12 darabhoz):

Cupcake alaphoz:

  • 150 g finomliszt
  • 50 g kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 150 g cukor
  • 2 nagy tojás
  • 120 ml növényi olaj
  • 120 ml tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

„Véres” meggyöntethez:

  • 200 g magozott meggy (befőttből vagy fagyasztva)
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 50 ml víz

Díszítéshez:

  • 200 g tejszínhab vagy vajkrém
  • Piros ételfesték (ha szükséges)

Elkészítés:

Cupcake-alap elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és készítsünk elő egy muffin tepsit papírkapszlikkal.
  2. Keverjük össze a lisztet, kakaóport, sütőport és szódabikarbónát egy tálban.
  3. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat a cukorral, majd adjuk hozzá az olajat, tejet és vaníliakivonatot. Keverjük össze.
  4. Lassan adagoljuk a száraz hozzávalókat a nedveshez, míg sima tésztát nem kapunk.
  5. Öntsük a tésztát a muffinformákba, majd süssük 18-20 percig, vagy amíg a tészta közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön.

„Véres” meggyöntet elkészítése:

  1. Egy kis lábasba tegyük a meggyet, a cukrot és a citromlevet, majd közepes lángon kezdjük el főzni.
  2. Egy kis tálban keverjük össze a vizet és a kukoricakeményítőt, majd adjuk a meggyhez, és főzzük addig, míg sűrű, szaftos „vérre” emlékeztető szószt nem kapunk. Hagyjuk kihűlni.

Díszítés:

  1. Miután a cupcake-ek kihűltek, vágjunk egy kis lyukat a tetejükbe, és töltsük meg a meggyöntettel, majd fedjük le a lyukat a cupcake-ből kivágott tésztadarabbal.
  2. Díszítsük a cupcake-eket tejszínhabbal vagy vajkrémmel. A vérhatás elérése érdekében cseppentsünk rá egy kevés piros ételfestéket, és egy fogpiszkáló segítségével húzzunk bele „vérfoltokat”.