Burgonyafőzelék fasírttal
Ez a burgonyafőzelék recept gyorsan elkészíthető és pénztárcabarát, mindig remek választás egy laktató és finom ebédhez. Tálalhatjuk frissen sült fasírttal, tükörtojással vagy akár sült virslivel is.
Elkészítés lépései
A burgonyafőzelék elkészítéséhez a burgonyát hámozzuk meg, majd vágjuk fel tetszés szerint karikákra vagy kockákra, ki hogyan szereti. Tegyük egy lábasba, öntsük fel annyi sós vízzel, amennyi éppen ellepi, és adjuk hozzá a babérlevelet és a majorannát. Fedő alatt főzzük a burgonyát puhára.
Közben készítsünk zsemleszínű rántást: melegítsük fel a zsírt, keverjük hozzá a lisztet, és pirítsuk világosra. Mielőtt a rántás teljesen elkészül, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és folyamatos kevergetés mellett együtt pirítsuk tovább.
Amikor a rántás elkészült, engedjük fel egy kevés hideg vízzel és a főtt burgonya levével, hogy csomómentes legyen, majd öntsük vissza a megfőtt burgonyára. Keverjük alaposan össze.
Ízesítsük tovább: sózzuk, adjunk hozzá egy kis ecetet a kellemes savanykás ízért, és keverjük hozzá a tejfölt. Forraljuk össze még egyszer, hogy az ízek jól összeérjenek.
A fasírt elkészítéséhez a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és egy kevés olajon üvegesre dinszteljük, majd félretesszük hűlni. Közben a zsemlét vagy kenyeret 2 dl tej és 2 dl víz keverékébe áztatjuk, hogy jól megpuhuljon.
A darált húst egy nagy tálba tesszük, megsózzuk, és hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlét vagy kenyeret, a dinsztelt hagymát, valamint a zúzott fokhagymát.
Beleütjük a tojást, majd az egészet alaposan összegyúrjuk, hogy a hozzávalók egyenletesen eloszoljanak. A masszát 20 percre félretesszük pihenni, hogy az ízek összeérjenek.
A pihenőidő után vizes kézzel fasírtokat formázunk: először golyókat készítünk, majd enyhén ellapítjuk őket.
A fasírtokat zsemlemorzsában megforgatjuk, hogy sütés közben ropogós külsőt kapjanak. Forró olajban, közepes lángon aranybarnára sütjük mindkét oldalukat, majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassuk.
Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók
Burgonyafőzelékhez
én megmaradt kolbászzsírt is raktam hozzá
egy csapott fakanálnyi
Fasírthoz
vagy 4 szelet kenyér
Készíts róla egy képet és töltsd fel!