Húsvéti kötözött sonka
Elkészítés lépései
A füstölt kötözött sonkát áztassuk be néhány órára hideg vízben. Nem kell egész éjszakára, elég pár óra is neki. Ez azért szükséges, hogy a felesleges só ki tudjon ázni belőle, és ne legyen túl sós főzés után. Pár óra múlva öntsük le róla a vizet, és tegyük fel főni tiszta, szobahőmérsékletű vízben. Ne engedjünk rá forró vizet, mert akkor nem fog egyenletesen főni a sonka. Ha szeretnénk, rakhatunk pár szem egész borsot is a vízbe, és babérlevelet is.
Ha felforrt a víz, vegyük vissza a tűzhely lángját, és gyöngyöztetve, fedő alatt főzzük kb 2 órán keresztül. Az elpárolgó vizet ha szükséges, pótoljuk vissza. A sonka akkor főtt meg, ha a beleszúrt húsvilláról szépen lecsúszik. A sonka alatt zárjuk el a gázt, és hagyjuk a saját levében kihűlni.
Ha kihűlt a víz, öntsük le róla, majd vágjuk le a sonkáról a hálót. A zsíros részeket ha szeretnénk, távolítsuk el a sonkáról, majd szeletekre vágva tálalhatjuk.
Amikor már puhára főtt a sonka, és szépen lecsúszik a húsvilláról, akkor ha szeretnénk, rakjunk pár tojást a sonka mellé a lébe és fedő nélkül, nagyobb lángon kb 10 perc alatt főzzük meg őket.
Hozzávalók
Elkészítéshez
opcionális
opcionális
Készíts róla egy képet és töltsd fel!