Krumpligombóc (gölődin) leves
A gölődin leves egy igazi klasszikus a magyar konyhából, amelyet a selymesen lágy burgonyagombócok és a gazdag, zöldséges alaplevet kiegészítő ízvilág tesz különlegessé. Egyszerűen elkészíthető fogás, ami mégis tartalmas és melengető – tökéletes választás hétköznapokra és ünnepi alkalmakra egyaránt.
Elkészítés lépései
Leves elkészítése:
1, Előkészítés
Tisztítsuk meg az összes zöldséget (sárgarépát, fehérrépát, zellert és burgonyát), majd vágjuk fel karikára vagy kisebb darabokra. Tegyük félre őket, amíg előkészítjük a főzőedényt.2, Zöldségek dinsztelése
Hevítsük fel a napraforgóolajat egy fazékban vagy lábasban, és tegyük bele a karikára vágott zöldségeket. Óvatosan dinszteljük meg őket, hogy kicsit megpuhuljanak, de ne égjenek le. Ezután szórjuk rájuk a finomlisztet, és keverjük össze alaposan, hogy a liszt enyhén rátapadjon a zöldségekre.3, Fűszerezés és felöntés
Ezután kockázzuk rá a vöröshagymát, majd szórjuk meg a fűszerpaprikával. Öntsünk hozzá nagyjából két liter vizet. Tegyük bele a csöves paprikát is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd végül adjuk hozzá a paradicsomlevet. Keverjük jól el, és lassú tűzön forraljuk tovább, hogy az ízek összeérjenek.Gölődin (burgonyagombóc) elkészítése
1, Burgonya főzése
Hámozzuk meg és daraboljuk fel a burgonyát, majd sós vízben főzzük puhára. Ha megfőtt, szűrjük le, és törjük össze burgonyanyomóval vagy villával, hogy krémes masszát kapjunk.2, Tészta összeállítása
Ízlés szerint sózzuk a tört burgonyát, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Annyi lisztet tegyünk bele, amennyitől összeáll, és jó állagú, könnyen formázható gombócokat tudunk gyúrni. Nem baj, ha kicsit lágy marad, de ne essen szét.3, Gombócok kifőzése a levesben
Amikor a leves majdnem teljesen megfőtt, óvatosan, forrás közben tegyük bele a gölődineket (kis gömböket formáljunk a burgonyás masszából). Főzzük addig, amíg a gölődinek fel nem jönnek a leves tetejére – ekkorra el is készülnek.Tálalás
Tálalás előtt szórjuk meg a levest apróra vágott petrezselyemmel. Forrón kínáljuk, hogy a gölődinek és a zöldségek finom, ízletes állagát megőrizzük.
Ha azt szeretnéd, hogy a gölődinek még puhábbak és könnyebbek legyenek, hagyd egy kicsit hűlni a frissen főtt, összetört burgonyát, mielőtt hozzáadnád a lisztet. Így a massza kevésbé lesz forró, és jobban összeáll a gombóc gyúrásánál, miközben megőrzi lágy állagát.
Készíts róla egy képet és töltsd fel!