Valljuk be: a fagyi és a jégkrém a nyár egyik legfontosabb kelléke. Nincs is jobb módja annak, hogy kicsit felfrissüljünk a forró napokon, mint egy frissítő, krémes édesség. Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy ezeket az édességeket otthon is könnyedén elkészítheti? Mutatunk két egyszerű receptet, hogyan készíthetjük el ezeket a finomságokat házilag.
A házi készítésű fagylalt és jégkrém nemcsak finom és egészségesebb alternatíva a bolti változatokkal szemben, hanem remek szórakozás is lehet az egész család számára. A gyerekek élvezik, ha részt vehetnek az elkészítésben, kibontakoztathatják kreativitásukat, a legtöbben szeretik, ha segíthetnek a konyhában. Egy nyári kerti parti pedig nem lehet teljes nagy adag fagylalt vagy jégkrém nélkül – ezeknél jobb desszertet nem lehetne találni a meleg napokon.
Házilag készített fagyi
A házi készítésű fagylaltról pontosan tudjuk, milyen összetevők kerülnek bele. Vegyünk egy alap vaníliafagylaltot, amelyet könnyen variálhatunk különböző ízekkel és kiegészítőkkel.
Vaníliafagylalt recept
Hozzávalók:
- 500 ml tejszín
- 500 ml tej
- 150 g cukor
- 5 tojássárgája
- 1 vaníliarúd vagy 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
- A tejet és a tejszínt egy nem túl nagy méretű lábosban közepes lángon melegítsük fel, de ne forraljuk.
- A vaníliarudat vágjuk félbe, és kaparjuk ki a magokat. Adjuk hozzá a tej-tejszín keverékhez.
- Közben a tojássárgáját és a cukrot egy tálban habosra keverjük.
- Lassan, folyamatos keverés mellett öntsük a meleg tejes keveréket a tojássárgájához. Ügyeljünk, hogy ne csapódjon ki a tojás.
- Az egészet visszaöntjük a lábosba, és alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrűsödésig főzzük. Továbbra sem szabad forrnia!
- Amikor a keverék besűrűsödött, levesszük a tűzről, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd hűtőbe tesszük legalább négy órára, de legjobb, ha egy egész éjszakára bekerül.
- Tegyük egy mélyhűtőbe tehető edénybe, és óránként keverjük át, amíg el nem éri a kívánt állagot. Ha véletlenül van fagyigépünk, természetesen sokkal egyszerűbb a dolgunk.
Házilag készített jégkrém
A jégkrém készítése otthon szintén egyszerű és szórakoztató, ráadásul remek lehetőség arra, hogy kreatívak legyünk az ízek és a hozzávalók tekintetében. Íme egy alap gyümölcsös jégkrém recept, amelyet kedvünk szerint variálhatunk.
Gyümölcsös jégkrém recept
Hozzávalók:
- 500 g friss vagy fagyasztott gyümölcs (eper, málna, mangó stb.)
- 200 g görög joghurt
- 100 ml narancslé vagy almalé
- 2-3 evőkanál méz vagy agavé szirup
Elkészítés:
- A gyümölcsöt, joghurtot, narancslevet és mézet egy turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk.
- A keveréket jégkrémformákba öntjük. Ha nincsenek formáink, használhatunk műanyag poharakat is, amelyekbe pálcikát helyezünk.
- A formákat mélyhűtőbe tesszük, és legalább négy órán keresztül fagyasztjuk, amíg teljesen meg nem szilárdulnak.
- A kész jégkrémet a formákból kivéve azonnal fogyaszthatjuk, vagy visszahelyezhetjük a mélyhűtőbe későbbi fogyasztásra.