Fröccs
Kép forrása: Wikipédia

A magyar konyha ismertsége a hungarikum bevezetése óta sokat nőtt. Az ide sorolt termékek nemcsak a gasztronómia, hanem a magyar identitás és büszkeség részét is képezik, hozzájárulnak ahhoz, hogy hazánk kulináris hagyományai folyamatosan gazdagodjanak és világszerte elismerést szerezzenek. De milyen ételek, italok tartoznak ide? Sorozatunk első részében öt különlegességet mutatunk be.

A szegedi fűszerpaprika

A fűszerpaprika a magyar ételek alapvető ízesítője, kihagyhatatlan a pörköltekből, gulyásból, halászléből, de sokaknak a zsíros kenyér tetejéről is. A szegedi fűszerpaprika-őrlemény Magyarország egyik legismertebb piros ételszínezője. A szegedi paprika különlegessége a termesztési terület sajátosságaiban (a környéken rendkívül magas a napsütéses órák száma) és a feldolgozás hagyományos módszereiben rejlik. A fűszer a világ számos részén kezd ismert alapanyag lenni, a nemzetközi gasztronómia területén is egyre többet használják.

Csabai és gyulai kolbász

Kolbászevő nemzet vagyunk, sok család ma is magának készíti kedvenc vacsorának, reggelinek valóját. Ha azonban füstöltet vásárolunk, legtöbbször csabai vagy gyulai kolbászt szoktunk.  A kettő közötti ránézésre is észrevehető különbség, hogy a gyulai kolbászt vékonybélbe töltik, átmérője 30-35 milliméter. A csabait jellemzően vastagbélbe teszik, átmérője z 40-től körülbelül 60 milliméterig terjed. Ízre is mások: a gyulai kolbász egyik jellemző fűszere a bors, illetve az őrölt köménymag. A csabaiba azonban egész kömény kerül, mindig csípősre keverik. A gyulaiban csak egy pici bors érződik. A csabait a mai napig inkább hentesek állítják elő, a gyulait viszont ipari méretekben gyártják.

Debreceni kolbász

A Debreceni kolbász is híres magyar kész húsipari termék. A páros kolbász évszázados hagyományokon alapszik, finomra darált sertés-és marhahús, valamint szalonna is kerül bele, a pontos fűszerezést hétpecsétes titok őrzi. Ami biztos, hogy a XIX. század második felében tettek bele először fűszerpaprikát is. Átmérője 30-32 milliméter, hossza pedig 120-140. Tömörsége és rugalmassága miatt jól lehet szeletelni, füstös, zamatos az ízvilága. 

PICK Téliszalámi

A PICK Téliszalámi egyedülálló magyar termék, amelyet a világon sok helyen ismernek. Gyakran „magyar szalámiként” szerepel a külföldi szupermarketek polcain. Egyedülálló ízét a különleges fűszerkeverék, a precíz érlelési folyamat és a füstölés adja. Ez a szalámi tökéletes példája annak, hogyan lehet hagyományos módszerekkel, mégis innovatív módon kiváló minőségű élelmiszert előállítani. Bükkfával füstölik, ezt egy rendkívül hosszú érlelési eljárás előzi meg. A különleges ízvilágához hozzátartozik a fehér nemespenész-bevonat is. 

Szikvíz

A szikvíz, vagy más néven szódavíz hosszú történettel rendelkezik Magyarországon, és szintén a hungarikumok közé tartozik. A szódavíz előállítása Jedlik Ányos nevéhez kötődik, az eljárását 1829-ben jegyezte le egy tudományos értekezésben, aminek címe a „Mesterséges savanyúvizek” volt. A szikvíz különlegessége a magas ásványianyag-tartalmában és a frissítő ízében rejlik.

Fröccs

A fröccs, szikvízzel hígított bor, Magyarországon rendkívül népszerű, leginkább nyáron fogyasztott ital, amely tökéletesen hűsít a forró napokon. Eredeti neve spriccer, Jedlik Ányos készítette először 1842-ben, egy baráti összejövetel alkalmával, amikor állítólag túl erősnek érezte a felkínált bort.