Húsvéti tortilla maradékokból
Kép forrása: Pixabay

A húsvéti asztalokat hagyományosan főtt sonka, tojás és kolbász díszíti, de gyakran túl sokat készítünk belőlük. A konyhai pazarlás elkerülése és a fenntarthatóság jegyében mutatunk két receptet, amely új életet lehel az ünnepi maradékokba.

Az ételpazarlás csökkentése rendkívül fontos, ha valaki fenntarthatóan gondolkodik a konyhában is. A húsvéti maradékok újrahasznosítása nem csupán praktikus, hanem kreatív folyamat is, amellyel ráadásul akár új ízeket is felfedezhetsz. A főtt tojás és a kolbász, valamint a sonka három olyan alapanyag, amiből szinte biztosan maradt mindenkinél a húsvéthétfő utáni napokra a hűtőben. De mihez kezdjünk velük, ha nem akarjuk egy újabb napon tormával és kenyérrel leerőltetni őket? Két egyszerű, gyors recepttel a klasszikus elemeket ügyesen és ízletesen menthetjük meg. 

Húsvéti tortilla maradékokból

Hozzávalók:

  • 6 db főtt tojás
  • 200-300 gramm főtt sonka és kolbász
  • 2 közepes méretű burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma vagy maradék újhagyma
  • tortilla lapok
  • Só, bors, paprika - ízlés szerint
  • Friss zöldfűszerek (pl. petrezselyem, snidling) - opcionális
  • Olívaolaj vagy más növényi olaj a sütéshez

Elkészítés:

A burgonyát meghámozva kockázzuk fel apróra, majd egy serpenyőben kevés olajon aranybarnára sütjük. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A vöröshagymát apróra vágjuk, a kolbászt karikázzuk fel. Egy másik serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a kolbászt és pár percig együtt pirítjuk. A főtt tojásokat és sonkát kis kockákra vágjuk. Ezeket a már előkészített burgonyához és hagymás kolbászhoz adjuk.
A tortilla lapokat megmelegítjük a serpenyőben, majd beletesszük a tölteléket, friss zöldfűszerekkel megszórva, összehajtva kínáljuk. Remekül illik hozzá egy könnyű saláta vagy egy adag friss joghurt. A variációk száma végtelen: kísérletezhetünk különböző zöldségek, fűszerek hozzáadásával, így mindenki saját ízlése szerint alakíthatja.

Rakott krumpli

A rakott krumpli egy ennél hagyományosabb étel. Klasszikus, ugyanakkor sokoldalú, remekül variálható különböző hozzávalókkal. A recept alapja természetesen a krumpli, de a hozzáadott főtt tojás, sonka és kolbász is elengedhetetlen. Íme egy alaprecept, ami tartalmazza a húsvéti maradékokat.

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 6-8 db tojás
  • 250 g főtt sonka
  • 200 g főtt kolbász
  • 2-3 dl tejföl
  • 150 g sajt (reszelt)
  • Só, bors, szükség szerint
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • Vaj vagy olaj a tepsi kenéséhez

Elkészítés:

A burgonyákat alaposan mossuk meg, tegyük őket egy nagy fazékba, bő vízben főzzük meg héjában, amíg puha nem lesz. Hagyjuk őket kihűlni, pucoljuk meg (nem kötelező!), és szeleteljük karikákra. A főtt sonkát és kolbászt vágjuk vékony szeletekre vagy kisebb darabokra, a tojást karikára. A sajtot reszeljük le, a fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze.

Kenjünk ki egy tűzálló tálat, esetleg nagyobb méretű sütőformát vajjal vagy olajjal. Tegyünk egy réteg krumplit a tál aljára, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, szórjuk meg összezúzott fokhagymával, majd helyezzünk rá egy réteg tojást, sonkát és kolbászt. Ismételjük meg a rétegezést, amíg az összes hozzávaló el nem fogy.

Az utolsó krumpliréteg tetejére kenjünk egy vastagabb réteg tejfölt, majd szórjuk meg bőségesen a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (kb. 180°C) süssük meg a rakott krumplit, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz, ez körülbelül 30-40 percet jelent.

Hagyjuk állni néhány percig a sütőből kivéve, hogy könnyebben szeletelhető legyen, majd tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!