Frissítő, könnyű nyári édességre vágysz, de nem akarod a sütővel tovább melegíteni az otthonodat? Van néhány egyszerű recept, amivel megúszod a bonyolult műveleteket, és gyorsan hűsítő, hideg desszerthez jut. Mutatunk most két receptet, ha így gondolkodsz.
A nyár beköszöntével nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az igényünk is a könnyű, frissítő édességekre. A sütő bekapcsolása a forró napokon tovább ront a helyzeten, ezért most két olyan receptet mutatunk be, amelyek nem igényelnek sütést, mégis garantáltan elvarázsolják az ízlelőbimbókat. Az egyik recept egy frissítő gyümölcssaláta, a másik pedig egy ínycsiklandó sütés nélküli sajttorta.
A gyümölcssaláták nemcsak általában szemet gyönyörködtetőek, hanem rendkívül frissítőek is. A lime és a menta kombinációja kiválóan kiegészíti a gyümölcsök édes ízét, míg a méz finom édességet ad az egésznek. Egy saláta tökéletes kísérője lehet egy könnyű júniusi desszertnek, de akár egy grillezés utáni felfrissülésnek is tökéletes.
A sütés nélküli sajttorta pedig könnyű és krémes, egy gyümölcs, például az eper frissessége pedig tökéletesen illik hozzá. Ideális választás egy nyári délutáni desszertként vagy akár egy ünnepi vacsora zárásaként is.
A friss gyümölcsök és a kevés cukor miatt egyik desszert miatt sem kell lelkiismeret-furdalást érezned, a könnyű krémek pedig garantáltan elnyerik családod, barátaid, vendégeid tetszését!
De lássuk a lényeget, mutatjuk a recepteket:
Nyári gyümölcssaláta mézes-lime öntettel
Hozzávalók:
- 5 nagy alma vagy körte, felkockázva
- 2 mangó, meghámozva és felkockázva
- 2 marék friss áfonya
- 1 marék friss menta levelek, apróra vágva
- 2 evőkanál méz
- 1 lime leve
- 1 lime reszelt héja
Elkészítés:
- Az almákat és a mangót kockázzuk fel, majd helyezzük egy nagy tálba.
- Adjuk hozzá az áfonyát és az apróra vágott menta leveleket.
- Egy kis tálban keverjük össze a mézet, a lime levét és a reszelt lime héjat.
- Öntsük az öntetet a gyümölcsökre, és óvatosan keverjük össze, hogy minden gyümölcsöt bevonjon.
- Tálalás előtt hűtsük a hűtőszekrényben legalább egy órát, hogy az ízek jól összeérjenek.
Sütés nélküli epres sajttorta
Hozzávalók az alaphoz:
- 200 g zabkeksz
- 100 g olvasztott vaj
Hozzávalók a krémhez:
- 400 g krémsajt
- 200 ml habtejszín
- 100 g porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 citrom reszelt héja (bio!)
- 1 evőkanál citromlé
Hozzávalók a tetejére:
- 300 g friss eper
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
- A zabkekszet morzsoljuk finomra egy konyhai robotgépben, majd keverjük össze az olvasztott vajjal.
- A kekszes keveréket nyomkodjuk egy 20 centiméter átmérőjű tortaforma aljára, majd tegyük a hűtőbe legalább 30 percre, hogy megdermedjen.
- A krémsajtot, a porcukrot, a vanília kivonatot, a citrom levét és reszelt héját keverjük simára egy nagy tálban.
- A habtejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a krémsajtos keverékbe.
- A krémet egyenletesen simítsuk el a kekszalapon, majd tegyük vissza a hűtőbe legalább 4 órára, de legjobb, ha egy éjszakán át hűtjük.
- Az epres szószhoz az epreket vágjuk fel kisebb darabokra, keverjük össze a cukorral és a citromlével, majd hagyjuk állni kb. 30 percig, hogy az eper levet engedjen.
- A torta tálalása előtt az epres szószt öntsük a torta tetejére, majd vágjuk szeletekre és kínáljuk.