epres sajttorta sütés nélkül
Kép forrása: Pixabay

Frissítő, könnyű nyári édességre vágysz, de nem akarod a sütővel tovább melegíteni az otthonodat? Van néhány egyszerű recept, amivel megúszod a bonyolult műveleteket, és gyorsan hűsítő, hideg desszerthez jut. Mutatunk most két receptet, ha így gondolkodsz. 

A nyár beköszöntével nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az igényünk is a könnyű, frissítő édességekre. A sütő bekapcsolása a forró napokon tovább ront a helyzeten, ezért most két olyan receptet mutatunk be, amelyek nem igényelnek sütést, mégis garantáltan elvarázsolják az ízlelőbimbókat. Az egyik recept egy frissítő gyümölcssaláta, a másik pedig egy ínycsiklandó sütés nélküli sajttorta.

A gyümölcssaláták nemcsak általában szemet gyönyörködtetőek, hanem rendkívül frissítőek is. A lime és a menta kombinációja kiválóan kiegészíti a gyümölcsök édes ízét, míg a méz finom édességet ad az egésznek. Egy saláta tökéletes kísérője lehet egy könnyű júniusi desszertnek, de akár egy grillezés utáni felfrissülésnek is tökéletes.

A sütés nélküli sajttorta pedig könnyű és krémes, egy gyümölcs, például az eper frissessége pedig tökéletesen illik hozzá. Ideális választás egy nyári délutáni desszertként vagy akár egy ünnepi vacsora zárásaként is.

A friss gyümölcsök és a kevés cukor miatt egyik desszert miatt sem kell lelkiismeret-furdalást érezned, a könnyű krémek pedig garantáltan elnyerik családod, barátaid, vendégeid tetszését!

De lássuk a lényeget, mutatjuk a recepteket:

Nyári gyümölcssaláta mézes-lime öntettel

Hozzávalók:

  • 5 nagy alma vagy körte, felkockázva
  • 2 mangó, meghámozva és felkockázva
  • 2 marék friss áfonya
  • 1 marék friss menta levelek, apróra vágva
  • 2 evőkanál méz
  • 1 lime leve
  • 1 lime reszelt héja

Elkészítés:

  1. Az almákat és a mangót kockázzuk fel, majd helyezzük egy nagy tálba.
  2. Adjuk hozzá az áfonyát és az apróra vágott menta leveleket.
  3. Egy kis tálban keverjük össze a mézet, a lime levét és a reszelt lime héjat.
  4. Öntsük az öntetet a gyümölcsökre, és óvatosan keverjük össze, hogy minden gyümölcsöt bevonjon.
  5. Tálalás előtt hűtsük a hűtőszekrényben legalább egy órát, hogy az ízek jól összeérjenek.

Sütés nélküli epres sajttorta

Hozzávalók az alaphoz:

  • 200 g zabkeksz
  • 100 g olvasztott vaj

Hozzávalók a krémhez:

  • 400 g krémsajt
  • 200 ml habtejszín
  • 100 g porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 citrom reszelt héja (bio!)
  • 1 evőkanál citromlé

Hozzávalók a tetejére:

  • 300 g friss eper
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

  1. A zabkekszet morzsoljuk finomra egy konyhai robotgépben, majd keverjük össze az olvasztott vajjal.
  2. A kekszes keveréket nyomkodjuk egy 20 centiméter átmérőjű tortaforma aljára, majd tegyük a hűtőbe legalább 30 percre, hogy megdermedjen.
  3. A krémsajtot, a porcukrot, a vanília kivonatot, a citrom levét és reszelt héját keverjük simára egy nagy tálban.
  4. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a krémsajtos keverékbe.
  5. A krémet egyenletesen simítsuk el a kekszalapon, majd tegyük vissza a hűtőbe legalább 4 órára, de legjobb, ha egy éjszakán át hűtjük.
  6. Az epres szószhoz az epreket vágjuk fel kisebb darabokra, keverjük össze a cukorral és a citromlével, majd hagyjuk állni kb. 30 percig, hogy az eper levet engedjen.
  7. A torta tálalása előtt az epres szószt öntsük a torta tetejére, majd vágjuk szeletekre és kínáljuk.