Tombol padlizsánszezon, amely egészen október végéig tart. Ez az időszak tökéletes arra, hogy kihasználjuk a lila zöldség kedvező élettani hatásait. A padlizsán régóta népszerű a mediterrán és közel-keleti konyhákban, de ma már nálunk is egyre gyakrabban kerül az asztalra. Nemcsak ízletes és sokoldalú alapanyag, hanem egészséges is, így érdemes ebben az időszakban minél többet fogyasztani belőle. Például muszakát.
A padlizsán alacsony kalóriatartalmú zöldség, tele rostokkal és antioxidánsokkal, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.
Gazdag antioxidánsokban
Lila héja különösen gazdag antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő és sejtvédő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez az anyag segít a szabadgyökök elleni küzdelemben, amelyek szerepet játszanak az öregedés és a különböző krónikus betegségek kialakulásában.
Segíti az emésztést
A padlizsán rosttartalma elősegíti az egészséges emésztést, és támogatja a bélmozgást, ezáltal csökkentheti a székrekedés kialakulásának esélyét. Rendszeres fogyasztása a bélflóra egyensúlyának is jó. Ez a jó közérzet és az erős immunrendszer alapja.
Vércukorszint szabályozás
A padlizsán rostjai lassítják a cukrok felszívódását, ami segít stabilan tartani a vércukorszintet. Ez hasznos lehet cukorbetegek számára, akiknek fontos a vércukorszint ingadozásainak elkerülése.
Alacsony kalóriatartalmú
Mivel a padlizsán vízben és rostban gazdag, de alacsony a kalóriatartalma, jó választás azok számára, akik szeretnének egészségesen étkezni vagy fogyni. Jó alapanyag lehet diétás ételekhez, hiszen laktató, de nem terheli meg a szervezetet felesleges kalóriákkal.
Hogyan válasszunk padlizsánt?
Amikor padlizsánt vásárlunk, figyeljünk arra, hogy feszes, sima héjú, sötétlila színű darabokat válasszunk. A túl érett zöldségek húsa kesernyés lehet, míg a túl fiatal példányok állaga nem lesz megfelelő a főzéshez. A jó minőségű padlizsán közepesen kemény, a súlyához képest pedig könnyedén érezhetjük, hogy friss. Az is fontos, hogy a héj sértetlen legyen, mert a felsértett zöldség gyorsan megromolhat.
A padlizsán a konyhában
A padlizsán sokféleképpen elkészíthető: grillezhetjük, süthetjük, főzhetjük vagy tölthetjük. Az egyik legismertebb és legnépszerűbb padlizsános étel a muszaka, ez egy hagyományos görög fogás.
Muszaka recept
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 nagy padlizsán
- 300 g darált marhahús
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 paradicsom (vagy 1 konzerv paradicsom)
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál kakukkfű
- Só, bors
- 200 ml besamelmártás
- 100 g reszelt parmezán
Elkészítés:
- A padlizsánokat vágjuk fél centiméter vastag szeletekre, majd sózzuk be őket, és hagyjuk állni 20 percig, hogy a keserű levet kiengedjék.
- Ezután öblítsük le őket, és itassuk szárazra konyhai papírtörlővel. Forró serpenyőben, kevés olajon mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
- Egy serpenyőben pirítsuk meg a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk barnára. Ezután adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, a fűszereket (fahéj, oregánó, kakukkfű), és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Hagyjuk lassú tűzön főni 15-20 percig, amíg a ragu besűrűsödik.
- Egy tepsit vagy jénai tálat olajozzunk ki, majd helyezzünk az aljára egy réteg sült padlizsánt. Erre kenjünk egy adag húsos ragut, majd újabb réteg padlizsán következik. Addig folytassuk a rétegezést, amíg az összes hozzávaló elfogy.
- A tetejére öntsük a besamelmártást, majd szórjuk meg reszelt parmezánnal. Előmelegített sütőben 180°C-on süssük 30-35 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
- A muszakát hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel, és tálaljuk. Kiválóan illik mellé egy könnyű görög saláta.
Jó étvágyat kívánunk!