A sárgaborsó főzelék a magyar konyha egyik közkedvelt étele, melynek íze generációk óta örömet okoz. Nemcsak finom, de rendkívül tápláló is, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Cikkünkben bemutatjuk, miért érdemes beilleszteni a sárgaborsó főzeléket az étrendünkbe, hogyan készíthetjük el a tökéletes verziót, és milyen ízletes köreteket tálalhatunk mellé.
A sárgaborsó főzelék igazi téli kedvenc, de nem csupán a zöldborsó szezonális hiánya miatt. Az ajurvéda tanai szerint a hüvelyesek, mint a sárgaborsó is, fűtő hatással bírnak, belülről melegítve a testet a hideg napokon.
Tudtad, hogy a sárgaborsó igazából zöldborsó?
A sárgaborsó valójában a zöldborsó (Pisum sativum) feldolgozott változata, lényegében egy készítmény. A zöldborsó szárított, hántolt és felezett magjaiból készül. A hántolás során eltávolítják a hüvelyt és a külső héjat is, így a borsószemek sárga színűek lesznek. A szárítás és a tisztítás során a borsószemek két lencse alakú részre esnek szé. A sárgaborsót éppen ezért feles borsónak is nevezik.
Miért érdemes sárgaborsó főzeléket fogyasztani?
Egészséges
A sárgaborsó kiváló fehérjeforrás, emellett gazdag B1- és B6-vitaminokban, továbbá bővelkedik pantotén savban, biotinban, folsavban, E-vitaminban. Ásványi anyagokban is gazdag, hiszen bőségesen található benne kálium, magnézium, vas, cink, foszfor és mangán is. A benne lévő rostok segítik az emésztést (ezért ideális választás emésztési problémákkal küzdők számára is), a vitaminok és ásványi anyagok pedig hozzájárulnak a szervezetünk optimális működéséhez. A World’s Healthiest Foods nevű alapítvány a világ legegészségesebb táplálékai közé sorolja.
Sokoldalú
A sárgaborsó főzelék sokféleképpen variálható, ízlésünknek megfelelően fűszerezhetjük, és különféle köretekkel tálalhatjuk, mint például a fasírt (legyen az akár húsból készítve vagy húsmentes alapanyagokból, mint pl a csicseriborsó-fasírt), sült kolbász, sült virsli, sült oldalas, kolbászmorzsa, stb.
Gazdaságos
A sárgaborsó olcsó alapanyagnak számít, így a főzelék is kedvező árfekvésű.
A tökéletes sárgaborsó főzelék titkai
Alapanyagok
Mint minden étel elkészítésénél, úgy a sárgaborsó főzeléknél is érdemes nagy hangsúlyt fektetni az alapanyagokra. Válasszunk friss hagymákat és jó minőségű sárgaborsót és fűszerpaprikát.
Elkészítés
A sárgaborsót alaposan mossuk meg, majd áztassuk be vízbe néhány órára, de akár előző este is beáztathatjuk ha a borsó már régóta pihen a polcon. Ez elősegíti a puhulást és a főzési idő felére csökkentését. Ezután tegyük fel főni a felaprított hagymákkal együtt egy lábos vízben. A főzési idő fajtától függően változhat, de általában 30-45 perc elég is neki.
Rántás
Közben egy másik lábosban olvasszuk fel a zsírt, majd szórjuk bele a lisztet. Kevergetve pirítsuk aranybarnára. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, és keverjük el.
Habarás
A rántást keverjük simára a főzelék levével (vagy vízzel), majd öntsük vissza a főzelékbe. Forraljuk össze néhány percig, amíg besűrűsödik.
Ízesítés
Sóval, borssal, friss petrezselyemmel ízlés szerint ízesíthetjük a főzeléket.
Jó étvágyat!
Tippek:
- A sárgaborsó főzelék még krémesebb lesz, ha a végén hozzáadunk egy kevés tejfölt vagy tejszínt.
- A füstölt kolbász ízletes, füstös aromát kölcsönöz a főzeléknek.
- A friss petrezselyem helyett használhatunk szárított petrezselymet is.
Sárgaborsó főzelék rántás nélkül?
Ha nem a menzai verziót szeretnénk reprodukálni, a rántás el is hagyható, a sárgaborsó önmagában is tökéletesen besűrűsödik.
Kapcsolódó receptek
Íme néhány sárgaborsó főzelék recept a kisfazek.hu kínálatából, amit érdemes kipróbálni: