grillezett csirkemell
Kép forrása: Pixabay

Ahogy a nap sugarai egyre határozottabban sütnek, végre elérkezik az az időszak, amikor a grillrács is egyre forróbbá válik. A kertek ilyenkor megtelnek jó illattal, nevetéssel és baráti összejövetelekkel. A grillszezon kezdetét jelenti ez, hétvégén egyre többen készítik elő kedvenc kültéri főzőeszközeiket.

A grillpartiknak három elengedhetetlen kelléke van: a jó társaság, a finom ételek és a hozzájuk passzoló italok. Az alábbi három különleges recept garantáltan lenyűgözi a vendégeket, és új ízekkel bővítheti a grillkultúrát.

Grillezett pisztráng citromos-fűszeres vajjal

Hozzávalók

  • 4 tisztított pisztráng
  • 2 db citrom
  • 100 g vaj
  • Friss petrezselyem
  • 1 teáskanál őrölt fokhagyma
  • Só, bors

Elkészítés

A vajat olvaszd fel, majd keverd hozzá a zúzott fokhagymát, a finomra vágott petrezselymet, valamint a citrom levét és reszelt héját. Ízesítsd sóval és borssal. A pisztrángok belsejét sózd és borsozd meg, majd töltsd meg a citromos-fűszeres vajjal. Tekerd mindegyik halat alufóliába. A grillen közepes lángon süsd 15-20 percig, amíg a hal húsát könnyen el lehet választani a csontról.

Ajánlott ital

Sauvignon Blanc

Ez a fehérbor jól harmonizál a citromos és fűszeres ízekkel, frissessége pedig kiválóan ellensúlyozza a pisztráng zsírosabb textúráját. A Sauvignon Blanc citrusos jegyei kiemelik a hal frissességét és elegánsan egészítik ki a fogást.

Grillezett barackos csirkemell feta sajttal

Hozzávalók

  • 4 db csirkemell filé
  • 4 db érett barack, félbevágva
  • 200 g feta sajt
  • Friss bazsalikom
  • Olívaolaj
  • Só, bors

Elkészítés

A csirkemelleket sózd, borsozd és kend be olívaolajjal. A grillen süsd a csirkemelleket közepes lángon, mindkét oldalát 6-7 percig, amíg aranybarna nem lesz. A barackokat csepegtesd meg olívaolajjal, és a vágott felükkel lefelé tedd a grillre. Grillezd őket 2-3 percig. Tálaláskor helyezd a csirkemelleket tányérra, rá a grillezett barackot, morzsold rá a feta sajtot és szórd meg friss bazsalikommal.

Ajánlott ital

Provence-i Rosé

Ennek a borvidéknek a rozéja híres a finom, gyümölcsös karakteréről, ami remekül illik a barack édességéhez és a csirkemell könnyedségéhez. A bor frissítő savai kiegyensúlyozzák a feta sós ízét, így teljesen új élményt nyújtva.

Füstölt paprikás grillkolbász édes-savanyú káposztával

Hozzávalók

  • 4 szál grillkolbász
  • 1 fej vöröskáposzta, vékonyra szeletelve
  • 2 evőkanál méz
  • 3 evőkanál almaecet
  • 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
  • Olívaolaj
  • Só, bors

Elkészítés

A káposztát keverd össze a mézzel, az almaecettel, a füstölt paprikával, sóval, borssal és egy kevés olívaolajjal. A kolbászokat süsd meg a grillen, hogy minden oldalukon szép barnák és ropogósak legyenek. Tálaláskor a kolbászok mellé halmozd a tányérra káposztát. 

Ajánlott ital

Rauchbier

Ez egy füstölt sör, amely Németországban készül, és kiválóan passzol a füstölt ételek mellé. Mély ízei és füstös jegyei tökéletesen kiegészítik a grillkolbász intenzív ízét, az édes-savanyú káposzta pedig szépen kiemeli a sör komplexitását.