Diócska
Finom, mutatós karácsonyi édesség, mely az ünnepek előtt 1-2 héttel imár elkészíthető.
Elkészítés lépései
A diót ledaráljuk.
A száraz hozzávalókat: lisztet, sót, sütőport, porcukrot, darált diót és reszelt citromhéjat egy tálban összekeverjük, összemorzsoljuk a hideg vajjal.
Hozzáadjuk a tojássárgáját és a vanília kivonatot, gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk, folpackba csomagolva 1 óra hosszára a hűtőbe tesszük.
A diócska formákat vékonyan kivajazzuk vagy olajozzuk, majd mindegyikbe 1-1 kis gombócnyi tésztát nyomunk.
Kis mélyedést készítsünk a közepébe, mert sütésnél még megdagad a tészta. A formákat sütőlemezre sorakoztatjuk.
Előmelegített 175°C-os sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Megvárjuk, hogy a sütik a formában hűljenek ki, csak ezután fordítjuk ki őket a formákból.
A krémhez a darált diót éppen csak annyi tejjel keverjük össze, hogy ellepje, majd kis lángon 1-2 perc alatt felfőzzük.
A puha vajat habosra kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a diót, rumot, vanília kivonatot és simára keverjük a krémet.
Sima csöves habzsákba töltjük, egyik fél tésztára krémet nyomva összeragasztjuk vele a fél-fél diócskákat.
A kész süteményt legalább 1 napra jól záródó fém dobozba, hideg helyre rakjuk, hogy megpuhuljon. Tálalás előtt vaníliás porcukorral meghintjük.
Hozzávalók
tészta:
hideg
darált
krém:
darált
puha
Készíts róla egy képet és töltsd fel!