Szalagos fánk
Elkészítés lépései
Kovász elkészítése: Langyosítsuk meg a tejet. Morzsoljuk bele az élesztőt, és adjunk hozzá egy kanál cukrot. Hagyjuk felfutni a kovászt.
Tészta dagasztása: A felfutott kovászhoz adjuk a vajat, a tojássárgákat, a rumot, a sót és a lisztet. Dagasztjuk össze közepes keménységű tésztává. Jól dolgozzuk el, amíg sima és rugalmas nem lesz. Takarjuk le a tésztát, és langyos helyen kelesszük másfélszeresére.
Fánksütés: A megkelt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, és nyújtsuk ujjnyi vastagságúra. Fánkszaggatóval vagy pohárral szaggassunk ki korongokat a tésztából. Tiszta konyharuhával takarjuk le a fánkokat, és hagyjuk kelni 30 percig. Közepesen forró, bő olajban süssük ki a fánkokat. Sütés közben ügyeljünk rá, hogy a deszkán fekvő fánk teteje kerüljön először az olajba. Sütés elején fedjük le az edényt, majd fordítás után vegyük le a fedőt.
Aranysárgára sült fánkokat szedjük ki szűrőkanállal, és ha szeretnénk, még melegen hintsük meg vaníliás porcukorral.
- A fánkok ízesítéséhez a tésztába adhatunk reszelt citrom- vagy narancshéjat, kakaóport, fahéjat vagy más fűszereket.
- A fánkokat lekvárral, csokoládé öntettel, tejszínhabbal vagy más ízlésünknek megfelelő feltéttel is tálalhatjuk.
Készíts róla egy képet és töltsd fel!