Elzászi hagymás-szalonnás lepény (flammekueche)
Hideg őszi, téli estéken mi nagyon szeretjük ezt a ropogós kérgű szalonnás finomságot egy bögre forró teával.
Elkészítés lépései
A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és az olajat, majd fokozatosan annyi vizet keverünk hozzá, amennyit felvesz a tészta.Szép fényes, homogén állagú, rugalmas tésztává dagasztjuk, letakarva 15-20 percet pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a vastagabb hasábokra vágott szalonnát zsírjára olvasztjuk, de nem sütjük pörcösre. A szalonnát papírtörlőre szedjük, felesleges zsiradékot leitatjuk róla.
A visszamaradt zsiradékhoz egy darabka vajat dobunk és megfonnyasztjuk rajta a félkarikára vágott, szálaira szedett vöröshagymát. A felesleges zsiradékot leitatjuk róla.
A sütőt előmelegítjük a legmagasabb hőfokra (250°C). Sütőpapíron tetszőleges formára kinyújtjuk a tésztát, vastagon megkenjük tejföllel, megszórjuk a hagymával és szalonnával, megborsozzuk.
A lepényt sütőpapírostól átemeljük a tepsire, 12-15 perc alatt készre sütjük, míg a széle picit színesedni kezd. Ennél tovább ne süssük, mert a nagy hőfok miatt kiszárad és kemény lesz a tésztája.
Hozzávalók
tészta:
langyos
Készíts róla egy képet és töltsd fel!