Magyarország igen gazdag gyógynövényekben, ezek nemcsak az egészség megőrzésében segítenek, de ízletes ételek alapanyagaiként is szolgálhatnak. Ebben a cikkben három olyan gyógynövényt mutatunk be, melyek könnyen beszerezhetők, nevelhetők, sokoldalúan felhasználhatók, és a konyhában is megállják a helyüket: a bazsalikomot, a rozmaringot és a kakukkfüvet.
Bazsalikom
A bazsalikom az egyik legismertebb gyógynövény, a mediterrán konyha alapvető fűszere. Nemcsak az íze miatt érdemes használni, hanem gyógyhatásai miatt is.
Mire jó?
A bazsalikom antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Gazdag antioxidánsokban, ezek segítenek a szabadgyökök semlegesítésében és az öregedési folyamatok lassításában. Emésztést segítő hatása is ismert, valamint enyhíti a fejfájást és a stresszt.
Felhasználási módok
A friss bazsalikomleveleket többek között salátákhoz, szendvicsekhez, pesto szószokhoz és paradicsomos ételekhez használhatjuk. Szárítva is kiválóan alkalmazható különböző ételek ízesítésére.
Bazsalikomos paradicsomleves recept
Hozzávalók:
- 1 kg érett paradicsom
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 marék friss bazsalikomlevél
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 liter zöldségalaplé
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, majd lehúzzuk a héjukat és apróra vágjuk.
- A vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd olívaolajon üvegesre pirítjuk.
- Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, és pár percig pároljuk. Felöntjük a zöldségalaplével, majd sóval és borssal ízesítjük.
- Hozzáadjuk a bazsalikomleveleket, majd lassú tűzön 20-25 percig főzzük.
- Botmixerrel simára turmixoljuk, majd további bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.
További, bazsalikommal készült ételek
Rozmaring
A rozmaring egy másik népszerű gyógynövény, amelyet leginkább húsételek, különösen bárány és csirke ízesítésére. Remek ízt ad a krumplinak, de akár paradicsomos ételekbe is csempészhetünk belőle, mert jó ízt ad nekik.
Mire jó?
A rozmaring javítja az emésztést, csökkenti a puffadást és a gyomorégést. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai miatt segíthet az immunrendszer erősítésében. Javítja a memóriát és a koncentrációt, valamint enyhítheti az izomfájdalmakat és a migrént.
Felhasználási módok
Frissen és szárítva is használható. Kiválóan illik sült húsokhoz, burgonyás ételekhez, de akár kenyérbe is süthetjük.
Rozmaringos fokhagymás sült krumpli recept
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 4 gerezd fokhagyma
- 3-4 ág friss rozmaring
- 3 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A burgonyákat alaposan megmossuk, és héjastól felkockázzuk.
- Egy tepsibe tesszük a kockákat, meglocsoljuk olívaolajjal, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a rozmaringágakat.
- Sóval és borssal ízesítjük, majd alaposan összeforgatjuk.
- 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük, amíg a burgonyák aranybarnára és ropogósra sülnek.
- Friss rozmaringágakkal díszítve tálaljuk.
További, rozmaringgal készült ételek
Kakukkfű
A kakukkfű egy erőteljes aromájú gyógynövény, amelyet sokan használnak a konyhában, de a népi gyógyászatban is ismert.
Mire jó?
A kakukkfű erős antibakteriális és gombaellenes hatással bír. Segíti az emésztést, enyhíti a köhögést és a megfázás tüneteit. Természetes fertőtlenítőszerként is használható, és javítja a bőr egészségét.
Felhasználási módok
A kakukkfű frissen és szárítva is remekül alkalmazható húsételek, levesek, mártások és pácok ízesítésére. A teája is népszerű, a népi gyógyászatot előtérbe helyezők leginkább a megfázásos időszakban fogyasztják.
Kakukkfüves csirke recept
Hozzávalók:
- 4 csirkemellfilé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 marék friss kakukkfűlevél
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk.
- Egy tálban összekeverjük az olívaolajat, a citrom levét és héját, az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet.
- A csirkemelleket bepácoljuk a keverékkel, majd legalább 30 percig hűtőbe tesszük, de akkor teszünk vele a legjobbat, ha egy egész éjszakán át pihentetjük.
- Amikor elkészítjük, serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük, amíg teljesen átsülnek.
- Tálalás előtt friss kakukkfűvel és citromkarikákkal díszítjük.