Fűszerek, gyógynövények
Kép forrása: Pixabay

Magyarország igen gazdag gyógynövényekben, ezek nemcsak az egészség megőrzésében segítenek, de ízletes ételek alapanyagaiként is szolgálhatnak. Ebben a cikkben három olyan gyógynövényt mutatunk be, melyek könnyen beszerezhetők, nevelhetők, sokoldalúan felhasználhatók, és a konyhában is megállják a helyüket: a bazsalikomot, a rozmaringot és a kakukkfüvet.

Bazsalikom

A bazsalikom az egyik legismertebb gyógynövény, a mediterrán konyha alapvető fűszere. Nemcsak az íze miatt érdemes használni, hanem gyógyhatásai miatt is.

Mire jó?

A bazsalikom antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Gazdag antioxidánsokban, ezek segítenek a szabadgyökök semlegesítésében és az öregedési folyamatok lassításában. Emésztést segítő hatása is ismert, valamint enyhíti a fejfájást és a stresszt.

Felhasználási módok

A friss bazsalikomleveleket többek között salátákhoz, szendvicsekhez, pesto szószokhoz és paradicsomos ételekhez használhatjuk. Szárítva is kiválóan alkalmazható különböző ételek ízesítésére.

Bazsalikomos paradicsomleves recept

Hozzávalók:

  • 1 kg érett paradicsom
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss bazsalikomlevél
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 liter zöldségalaplé
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, majd lehúzzuk a héjukat és apróra vágjuk.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd olívaolajon üvegesre pirítjuk.
  3. Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, és pár percig pároljuk. Felöntjük a zöldségalaplével, majd sóval és borssal ízesítjük.
  4. Hozzáadjuk a bazsalikomleveleket, majd lassú tűzön 20-25 percig főzzük. 
  5. Botmixerrel simára turmixoljuk, majd további bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.

További, bazsalikommal készült ételek

Rozmaring

A rozmaring egy másik népszerű gyógynövény, amelyet leginkább húsételek, különösen bárány és csirke ízesítésére. Remek ízt ad a krumplinak, de akár paradicsomos ételekbe is csempészhetünk belőle, mert jó ízt ad nekik. 

Mire jó?

A rozmaring javítja az emésztést, csökkenti a puffadást és a gyomorégést. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai miatt segíthet az immunrendszer erősítésében. Javítja a memóriát és a koncentrációt, valamint enyhítheti az izomfájdalmakat és a migrént.

Felhasználási módok

Frissen és szárítva is használható. Kiválóan illik sült húsokhoz, burgonyás ételekhez, de akár kenyérbe is süthetjük.

Rozmaringos fokhagymás sült krumpli recept

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ág friss rozmaring
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A burgonyákat alaposan megmossuk, és héjastól felkockázzuk.
  2. Egy tepsibe tesszük a kockákat, meglocsoljuk olívaolajjal, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a rozmaringágakat.
  3. Sóval és borssal ízesítjük, majd alaposan összeforgatjuk.
  4. 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük, amíg a burgonyák aranybarnára és ropogósra sülnek.
  5. Friss rozmaringágakkal díszítve tálaljuk.

További, rozmaringgal készült ételek

Kakukkfű

A kakukkfű egy erőteljes aromájú gyógynövény, amelyet sokan használnak a konyhában, de a népi gyógyászatban is ismert.

Mire jó?

A kakukkfű erős antibakteriális és gombaellenes hatással bír. Segíti az emésztést, enyhíti a köhögést és a megfázás tüneteit. Természetes fertőtlenítőszerként is használható, és javítja a bőr egészségét.

Felhasználási módok

A kakukkfű frissen és szárítva is remekül alkalmazható húsételek, levesek, mártások és pácok ízesítésére. A teája is népszerű, a népi gyógyászatot előtérbe helyezők leginkább a megfázásos időszakban fogyasztják.

Kakukkfüves csirke recept

Hozzávalók:

  • 4 csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss kakukkfűlevél
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk.
  2. Egy tálban összekeverjük az olívaolajat, a citrom levét és héját, az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet.
  3. A csirkemelleket bepácoljuk a keverékkel, majd legalább 30 percig hűtőbe tesszük, de akkor teszünk vele a legjobbat, ha egy egész éjszakán át pihentetjük.
  4. Amikor elkészítjük, serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük, amíg teljesen átsülnek.
  5. Tálalás előtt friss kakukkfűvel és citromkarikákkal díszítjük.

További, kakukkfűvel készült ételek