A szezonális zöldségek választéka télen nem annyira változatos, mint a melegebb évszakokban, de így is sokféle ételt készíthetünk belőlük. Mutatunk néhány egyszerű ötletet arra, mit főzzünk ezekből az egészséges alapanyagból a hideg hónapokban, hogy finom és tápláló menüt varázsoljunk az asztalra.
A szezonális zöldségekből nemcsak ízletes és egészséges ételeket főzhetünk, de használatukkal támogathatjuk a helyi gazdálkodókat és csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat. A téli hónapokban is bőven találhatunk választékot, hogy vitamindússá tegyük étkezésünket, igaz nem annyit, mint tavasszal vagy nyáron. A szezonális zöldségek között találjuk ilyenkor többek között a sütőtököt, a céklát, a paszternákot, a különböző káposztákat, a fekete retket. Nemcsak ízletesek, de tápanyagokban is gazdagok, így remek vitaminforrást biztosítanak a hideg évszakban.
Sütőtökből készült krémleves
Klasszikus, de megunhatatlan. A sütőtök édes íze kiválóan alkalmas krémlevesek készítésére. Kombináljuk paszternákkal és egy kevés gyömbérrel, hogy pikánsabbá tegyük az ízét. Tálaláskor egy kevés tejszínhabbal vagy pirított tökmaggal díszíthetjük. Finomabb, ráadásul egyszerűbb is, ha nem nyersen kezdjük főzni a fazékban, hanem előtte megsütjük a sütőben. Elmaradhatatlan társa az amúgy évelő, tehát télen is frissen szedhető kakukkfű.
Céklasaláta kecskesajttal
A cékla földes íze és a kecskesajt krémes textúrája tökéletes párosítás. Adjunk hozzá friss rukkolát vagy spenótot, és ízesítsük balzsamecettel, esetleg extra szűz olívaolajjal. A cékla igazi super food, tele van antioxiodánssal. Nyersen fogyasztva, lének facsarva is ajánlott fogyasztani, minél többször, főleg a téli hónapokban.
Zöldségchips
A paszternákot használhatjuk a hagyományos sült krumpli egészségesebb alternatívájaként. Vágjuk vékony csíkokra, fűszerezzük tetszés szerint, és süssük aranybarnára. Tökéletes köretként szolgálhat húsételek mellé, de akár önálló snackként is. A kelkáposzta leveleit olívaolajjal és tengeri sóval ízesítve, ropogós chips-szé sütve készíthetünk belőle egészséges nassolnivalót. Rendkívül roppanós és nagyon finom.
Savanyúkáposztás-leves
A savanyú káposzta kiváló alapanyag a hagyományos ízvilágú leveshez, amely melegít a hideg téli napokon. Füstölt kolbásszal és paprikával ízesítve pdig igazi magyaros hangulatot varázsolhatunk az asztalra. Ne feledjük mellé a tejfölt és a friss kenyeret!
Fejeskáposzta-tekercsek
A fejes káposzta leveleit töltelékkel, például darált hússal és rizzsel töltve, paradicsomszószban párolva készíthetünk belőle ízletes és tápláló fogást. A belevalónak azonban csak a fantáziánk szab határt: tehetünk bele gyakorlatilag bármit: szalonnát, bulgurt, szalonnát, tofut, répát. Aki szereti a csípőset, az bátran szórjon, nyomjon, kanalazzon bele valamilyen pikáns kiegészítőt, jól megy hozzá.
A Kisfazék tippje
Vásároljunk helyi termelőktől. A piacon vagy a zöldségesnél mindig találunk friss és szezonális zöldségeket. Tároljuk helyesen a zöldségeke, hogy hosszabb ideig frissek maradjanak. A gyökérzöldségeket például hűvös, sötét helyen, míg a leveles zöldeket a hűtőben kell tartani.