A tökéletes pizza nyomában
Kép forrása: Pixabay

A pizza egyike azoknak az ételeknek, amelyet a világon szinte mindenhol ismernek, ráadásul szeretnek is. Az igazi, hagyományos pizza varázsa, a minőségi alapanyagokban és az egyszerűségében rejlik. Cikkünkben azt járjuk körbe, hogyan készül a tökéletes tészta, és azt, hogy miként varázsolhatunk otthonunkba néhány falat Olaszországot.

Már az egyiptomiak is

A pizza története egészen az ókorba nyúlik vissza, amikor az egyiptomiak, görögök és rómaiak különböző formájú és ízesítésű laposkenyeret készítettek. A modern pizza, ahogyan ma ismerjük azonban Nápolyból származik, ahol a 18. században a szegényebb lakosság körében vált népszerűvé, mint gyors és olcsó étel. 

A 19. század első feléig egészen más jellegű pizzák készültek, mint a ma ismert verziók. A tésztát tejföllel, vagy zsírral kenték meg, erre az alapra tették a feltéteket. A Margherita pizzát, amely a legismertebb és klasszikus változat, 1889-ben sütötték először. Ekkor Raffaele Esposito pizzakészítő a királynő, Margherita di Savoia tiszteletére készítette el a híres ételt, amely az olasz zászló színeit – piros (paradicsom), fehér (mozzarella) és zöld (bazsalikom) – tükrözte.

A tökéletes pizza tészta

A tökéletes pizzatészta kulcsa a minőségi alapanyagokban, a megfelelő kelesztési időben és a sütés módjában rejlik. A tészta alapjait képező összetevők egyszerűek: finomliszt, víz, élesztő, só és egy kevés olívaolaj. Az igazi művészet azonban a tészta készítésének technikájában és a kelesztés időtartamában rejlik. Íme, egy egyszerű, de nagyszerű recept. 

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt (lehetőleg 00-as típusú, ami a legfinomabb őrlésű)
  • 325 ml langyos víz
  • 7 g élesztő
  • 10 g só
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

Az élesztőt keverjük el a langyos vízben, és hagyjuk pár percig állni. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá az élesztős vizet és az olívaolajat. Gyúrjuk össze az alapanyagokat, amíg sima és rugalmas tésztát nem kapunk. Ez kézzel körülbelül 10 percig tarthat.

Helyezzük a tésztát egy olajozott tálba, fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen, amíg meg nem duplázódik a térfogata, ez körülbelül 1-2 órába telik. A megkelt tésztát osszuk négy egyenlő részre, formázzuk kerek lapokká, és hagyjuk pihenni még 15-20 percig. Mehet is a sütőbe!

Az egyszerű, de nagyszerű Margherita

A Margherita pizza elkészítéséhez szükségünk van a remekül előkészített tésztára, friss paradicsomszószra, mozzarella sajtra, friss bazsalikom levelekre és egy kevés extra szűz olívaolajra.

Melegítsük elő a sütőt, ha lehet, használjunk pizzakövet. Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, kör alakúra. Kenjük meg a tetejét vékonyan a paradicsomszósszal, helyezzük rá a mozzarella szeleteket és néhány friss bazsalikom levelet. Csepegtessünk rá egy kevés olívaolajat, és süssük a pizzát a forró sütőben 5-7 percig, amíg a széle aranybarna és ropogós nem lesz.

Mint látható, a tökéletes pizza elkészítése odafigyelést és gyakorlást igényel, de a végeredmény minden esetben megéri a fáradozást. A minőségi alapanyagok, a megfelelő technika és a szenvedély, amelyet a készítés során belefektetünk, garantálja a remek ízeket.