Marlenka
Elkészítés lépései
A sűrített tejhez a tejet a cukorral és a szódabikarbónával alacsony lángon kezdjük el főzni. Ha felforrt vegyük kisebbre a lángot, ezútán további 2 órán keresztül főzzük 10-15 percenként keverjük meg. Szép karamell színű masszát kapunk. Ha valaki nem szeretne a főzéssel bajlódni használhat tubusos sűrített tejet. Ez esetben 280 g lesz szükség.
A krémhez a tejet tegyük fel forrni. A száraz összetevőket keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és adjunk hozzá egy pici tejet a már felforrt tejből és keverjük csomó mentesre, majd az egészet öntsük a forró tejhez.Sűrű puding szerű krémet főzünk. Hűlni hagyjuk majd robotgép segítségével hozzáadjuk a felhabositott vajat.
A lapokhoz a vajat, a mézet és a cukrot alacsony lángon kezdjük el olvasztani. Amikor már forró folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a szódabikarbónát. 4-5 percig főzzük, karamellizáljuk. Kicsit langyosra hűlt krémhez egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet 2-3 részletben. Végül egy sűrű de jól kenhető tésztát kapunk.Öt darab 40x30 cm-es sűtőpapírt vágunk. Egymás mellé helyezve, mindegyikre tegyük úgyan annyi tésztát. Ezután egy kenő késsel osszlasuk el a sűtőpapír teljes területén. A széleit pedig egy szilikon spatula segítségével igazitsuk még. A lapokat sütőlemezre helyezve 180 fokon 8-9 perc alatt készre sütjük.A frissen kisült lapokat egymásra helyezve vágjuk le a széleit.
A sűrített tejet és a főzőtt krémet egyneműsitsük egy robotgép segítségével.
A lapokat megkenjük egy kis konyakkal.
Ismét egymás mellé helyezve ugyan annyi mennyiségű krémet teszünk. A legfelsőre nem baj ha kicsit kevesebb jut.
Megszórjuk pörkölt darált dióval és egymásra rakjuk a lapokat.
A lapok körbe vágott széleit aprító gépben ledaráljuk és a tetejére szórjuk, végül egy pici olvasztott csokoládét csorgatunk rá.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy puhuljanak a lapok.
Hozzávalók
Lapokhoz
Főzőtt krém
Sűrített tej
zsíros tej
Továbbá
pörkölt, darált dió
ízlés szerint, egy pici konyak
Készíts róla egy képet és töltsd fel!