Őszi gombás rizottó recept
Kép forrása: Pixabay

Az erdei gombák sokféleképpen felhasználhatók az őszi konyhában, a hagyományos magyar ételek mellett számos nemzetközi receptben is helyet kapnak. A gombák textúrája és gazdag, földes ízvilága sokféle ételt tehet különlegessé, legyen szó egy egyszerű gombás omlettről vagy egy kifinomult gombás rizottóról.

Vegyünk sorra néhány ízletes őszi gombát!

A legnépszerűbb gombafajták

Az erdei gombák közül sokan könnyen felismerhetők és biztonságosan fogyaszthatók, de fontos, hogy csak azokat a gombákat gyűjtsük és használjuk fel, amiket szakértő is bevizsgált! A piacokon is egyre többször tűnnek fel a gombák, érdemes nyitott szemmel járni, mert jó áron juthatunk hozzájuk. 

1. Vargánya

A vargánya az egyik legnépszerűbb gombafajta, amely az őszi erdők királya is lehetne. Nagy kalapja, vaskos tönkje és diós, intenzív íze miatt sokan szeretik. A vargányát frissen és szárítva is felhasználhatjuk, hiszen szárítva még intenzívebb aromát ad az ételeknek. Tökéletes alapanyag gombás ragukhoz, levesekhez, de akár pitékhez is.

2. Őzlábgomba

Az őzlábgomba magas, karcsú tönkje és nagy, napernyőszerű kalapja miatt könnyen felismerhető. Íze enyhén édeskés, ezért jól illik különféle krémlevesekhez, rántva pedig kifejezetten kedvelt csemege. Az őzlábgombából fantasztikus rántott gomba készíthető, de salátákhoz vagy gombás omlettekhez is kiváló választás.

3. Sárga rókagomba

A rókagomba aranysárga színe és tölcsérszerű alakja különösen látványossá teszi ezt a gombafajt. Íze enyhén borsos, fűszeres, és különösen jól passzol tejszínes szószokhoz, húsételekhez vagy akár tésztákhoz. A rókagomba szintén egy olyan fajta, amely frissen a legfinomabb, de szárítva vagy fagyasztva is jól megőrzi aromáját.

4. Trombitagomba

Ez a különleges, fekete színű gombafajta kevésbé ismert, de az ínyencek körében nagy becsben tartott. Trombita-szerű formája és földes, enyhén füstös íze miatt különleges összetevője lehet egy finom rizottónak, mártásoknak vagy akár piték töltelékének is.

5. Pereszke

A lilatönkű pereszke vagy a mezei pereszke gyakori őszi gomba, amely enyhén fűszeres, édeskés ízével számos étel kiváló alapanyaga. Különösen jól illik krémlevesekhez, tésztákhoz, de pirítva is kiváló ízvilágot nyújt.

Gombás raguk

A vargánya, rókagomba és pereszke tökéletes alapanyagok egy ilyen raguhoz. A gombákhoz remekül passzolnak a hagyma, fokhagyma, valamint a friss fűszernövények, mint a kakukkfű vagy a petrezselyem. Egy kevés fehérbor és tejszín hozzáadásával igazán krémes, gazdag ízű ragut készíthetünk, amelyet friss, ropogós kenyérrel vagy tésztával tálalhatunk.

Gombás piték

Az ősz másik klasszikus fogása lehet a gombás pite, amely egyszerre lehet elegáns és rusztikus. A gombákat krémes tejszínes töltelékbe keverhetjük, majd leveles tésztába töltve süthetjük aranybarnára. A vargánya és a rókagomba remekül teljesít ebben az ételben, de szinte bármilyen erdei gombát felhasználhatunk hozzá. A pite ideális előétel, akár főfogásként is megállja a helyét egy könnyű saláta kíséretében.

Gombás rizottók

Az egyik legnépszerűbb és leglaktatóbb gombás étel az ősz folyamán a gombás rizottó. Az olasz konyha klasszikusa tökéletes választás az erdei gombák felhasználására, hiszen a krémes rizs és a gombák gazdag íze fantasztikus harmóniát alkot. A rizottóhoz leggyakrabban vargányát, rókagombát vagy trombitagombát használunk, de a különféle gombafajok keveréke is izgalmas ízvilágot adhat.

Őszi gombás rizottó recept

Hozzávalók:

  • 200 g vargánya (friss vagy szárított, ha szárított, áztassuk be előtte)
  • 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 300 g rizottó rizs 
  • 1 dl fehérbor
  • 1,2 liter zöldségalaplé
  • 50 g vaj
  • 50 g reszelt parmezán
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • Friss petrezselyem és kakukkfű
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Az olívaolajat és a vajat melegítsük fel egy nagy serpenyőben. Adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és fokhagymát, majd pároljuk üvegesre.
  2. Adjuk hozzá a vargányát (ha szárított, áztatás után), és pirítsuk meg pár percig, amíg a gomba kiengedi a levét.
  3. Szórjuk bele a rizottó rizst, és keverjük át, hogy a szemek enyhén megpiruljanak.
  4. Öntsük fel a fehérborral, és közepes lángon kevergessük, amíg a bor nagy része elpárolog.
  5. Fokozatosan adjuk hozzá az alaplevet merőkanalanként, folyamatosan kevergetve, amíg a rizs krémes állagot nem kap. Körülbelül 20 perc alatt készül el.