A pincepörkölt, bár talán a nagyközönség számára kevésbé ismert étel, mégis egyedülálló helyet foglal el a magyar konyhában. Ez az egyszerű, de kiváló étel nemcsak praktikus és rendkívül laktató, hanem egy kis történelmi és kulturális utazásra is csábít.
A pincepörkölt története több évszázadra nyúlik vissza, szorosan összefonódik a magyar vidéki életmóddal, ahol a borászat és a pincék kultúrája kiemelt szerepet játszott.
Innen ered a név
A pincepörköltet eredetileg a szüreti időszakban készítették, amikor a munkások hosszú napokat töltöttek a szőlőskertekben és pincékben. A pörkölt elkészítésére a pincében történt, ahol a borok érlelődtek, a legenda szerint így egy kicsit az étel is átvette a boros hordók fás, tanninos aromáját.
A főzés módja is különleges volt: nagy, nyitott tűzhelyeken, vastag falú bográcsban készült, ami hozzáadott az étel füstös ízéhez. A hagyományos alapanyagok közé tartozott a marha- vagy sertéshús, az őrölt paprika, hagyma és természetesen a krumpli, amely nem csak ízletessé tette az ételt, de laktatóvá is vált tőle. De miért ezt az ételt főzték a szüreteknél? Mert praktikus volt: mindössze egy bogrács kellet az elkészítéséhez, mert minden hozzávalót bele lehet pakolni, és puhára főzni. A szüreti munka mellett ez volt a legegyszerűbb a megoldás.
Kulturális jelentősége
A pincepörkölt nem csupán étel, hanem egy összetartó erő is volt a közösségek számára. A közös főzés és étkezés rituáléja erősítette a családi és baráti kötelékeket, miközben a pincék hűvösében élvezték a frissen készült, forró ételt. Ez a tradíció mára is él a borvidékeken, de sok magyar családnál is, ahol a vendéglátás során gyakran kerül asztalra pincepörkölt, büszkén tálalva a helyi borok mellé. Praktikus, gyors és egyszerű étel, ezért például házépítésnél, kaláka munkáknál is gyakran ezt a megoldást választja a házigazda.
Pincepörkölt recept
Hozzávalók négy személyre
- 100 g szalonna, kockákra vágva
- 2 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, összenyomva
- 500 g sertéscomb, nagyobb kockákra vágva
- 200 g csülök, nagyobb kockákra vágva
- 2 kiskanál pirospaprika
- 1 hámozott paradicsom
- 1 paprika
- 3 babérlevél
- 1 kiskanál őrölt fűszerkömény
- 1 kiskanál bors
- 2 kiskanál só
- víz
- 500 g krumpli, csíkokra vágva
A szalonnát megpirítjuk, a kisült zsíron lepirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Erre jön a nagyobb kockákra vágott csülök és sertéscomb. Ha kifehéredett a hús, mehet rá a pirospaprika, a hámozott paradicsom és a paprika. Babérlevéllel, borssal, köménnyel és sóval ízesítjük, majd felöntjük vízzel. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a meghámozott, csíkokra vágott krumplit és azt is puhára főzzük.
A pincepörkölt tálalása tradicionálisan történik, közvetlenül a bográcsból, forrón, friss kenyérrel és házi készítésű savanyúsággal.
A videót és a receptet nagyon szépen köszönjük PicnicMan-nek! További receptes videókért tekintsd meg PicnicMan YouTube csatornáját! Jó étvágyat kívánunk!