tésztasaláta
Kép forrása: Pixabay

A nyári tésztasaláták frissességet és könnyedséget hoznak a forró hónapokban. Különösen a mediterrán országokban népszerűek, ahol a meleg időjárás és a friss, szezonális alapanyagok inspirálják a konyhát. Könnyed, mégis tápláló ételekről van szó, amelyek jól érvényesülnek a kánikulában. Ajánlunk is gyorsan két receptet.

A tésztasaláták könnyen elkészíthetők, előre is összeállíthatók, de ami forró, nyári napokon talán a legfontosabb: remekül hűthetők! A friss, ropogós zöldségek és a különféle fűszerek gazdag ízt és textúrát adnak a salátáknak, miközben táplálóak és egészségesek is. A variálhatóságuk lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelőt, legyen szó vegetáriánus, húsos vagy éppen tengeri herkentyűs változatról.

A tésztasaláták kiválóak piknikekre, kerti partikra, családi összejövetelekre, de akár könnyed ebédként, vacsoraként is megállják a helyüket. Könnyen szállíthatók, gyorsan tálalhatók, és szinte mindenki szereti őket. Íme két egyszerű és ízletes nyári tésztasaláta, melyek garantáltan a nyári étkezések sztárjai lesznek.

Mediterrán tésztasaláta

Hozzávalók:

  • 250 g penne tészta
  • 200 g koktélparadicsom, félbevágva
  • 100 g fekete olívabogyó, felszeletelve
  • 1 közepes uborka, felkockázva
  • 150 g feta sajt, kockázva
  • 1 kis lilahagyma, vékonyra szeletelve
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • 1 teáskanál oregánó
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Főzd meg a tésztát sós vízben al dente állagúra, majd szűrd le és hűtsd le hideg vízzel. Egy nagy tálban keverd össze a főtt tésztát, koktélparadicsomot, olívabogyót, uborkát, feta sajtot és lilahagymát. Egy kisebb tálban keverd össze az olívaolajat, vörösborecetet, oregánót, sót és borsot. Öntsd az öntetet a tésztasalátára, majd jól keverd össze. Tálalás előtt hagyd hűtőben pihenni legalább egy órát, hogy az ízek összeérjenek.

Pikáns csirkés tésztasaláta

Hozzávalók:

  • 250 g fusilli tészta
  • 2 sült csirkemell, felkockázva
  • 1 piros kaliforniai paprika, felkockázva
  • 1 zöld kaliforniai paprika, felkockázva
  • 1 sárga kaliforniai paprika, felkockázva
  • 100 g bébispenót
  • 2 evőkanál lime-lé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál chilipor
  • 1 teáskanál kömény
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Főzd meg a tésztát sós vízben al dente állagúra, majd szűrd le és hűtsd le hideg vízzel. Egy nagy tálban keverd össze a főtt tésztát, sült csirkemellet, piros, zöld és sárga kaliforniai paprikát, valamint a bébispenótot. Egy kisebb tálban keverd össze a lime-levet, olívaolajat, chiliporot, köményt, sót és borsot. Öntsd az öntetet a tésztasalátára, majd jól keverd össze. Tálalás előtt hagyd hűtőben pihenni legalább egy órát, hogy az ízek összeérjenek.