Vasárnapi ebéd a családdal
Kép forrása: Freepik

Az őszi ételek nemcsak egészéségések, de az évszak különleges hangulatát is megkóstolhatod általuk. A sütőtök, a gomba, a gesztenye vagy a káposzta igazán különleges ízélményt jelentenek, persze csak ha finoman készítjük el őket. A vasárnapi ebéd sok családban kiemelt esemény, ahol mindenki együtt van és minőségi időt tölt együtt, finom ételek mellett. De hogyan állíthatsz össze egy egyszerű, mégis felemelő vasárnapi menüt egyszerűen?

Az október lehetőséget kínál arra, hogy kísérletezzünk az alapanyagokkal, és új színt vigyünk a családi asztalra. A hagyományos magyar konyha bőségesen használja az őszi ízeket, de nem kell ragaszkodni a megszokott receptekhez. Az őszi ebédek kis energiabefektetéssel lehetnek modernek és izgalmasak, mégis megőrizhetik a hagyományos családi összejövetelek melegségét. De mégis hogyan?

Az ősz kincsei

Az ősz természetközeli ajándékaival minden étel különlegesebbé válik. A piacokon már megjelentek az első sütőtökök, a krémes állagú édesburgonyák, a ropogós almák és körték, a gazdag ízvilágú vadgombák. De a vitaminokban gazdag káposzta, cékla, valamint a gesztenye is egyre több helyen megtalálható Ezek az alapanyagok sokféleképpen használhatók fel, akár levesekben, főételekben, köretekben vagy desszertekben is.

Az őszi ételek jellemzően laktatóbbak, mivel a hűvös időben a szervezet több energiát igényel, és ezek az ételek tartalmasabbak, fűszeresebbek. A fűszerek közül a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg és a gyömbér legnépszerűbbek ilyenkor, ezek mélyítik az étele ízvilágát és egy csipetnyi melegséget hoznak a tányérra. Aki szereti a pikáns ízeket, nem hibázik, ha őszi hűvös időben egy kis csípőssel teszi még intenzívebbé az ízeket.

Vasárnapi ebéd őszi hangulatban

Az alábbiakban egy komplett vasárnapi ebéd receptjét találod, amelyben az ősz ízei dominálnak. Ez a menü egyszerre meghitt hangulatú is lehet, de könnyen elkészíthető, így tökéletes választás lehet egy családi vasárnapi ebédhez.

Krémes sütőtök leves pirított tökmaggal

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök (tisztítva, felkockázva)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 liter zöldségleves alaplé
  • 2 dl tejszín
  • Só, bors, szerecsendió
  • Pirított tökmag és tökmagolaj a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A felaprított vöröshagymát és fokhagymát kevés olajon dinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a sütőtököt, majd felöntjük az alaplével. Addig főzzük, amíg a sütőtök megpuhul.
  3. Botmixerrel pürésítjük, majd beleöntjük a tejszínt, és fűszerezzük ízlés szerint.
  4. Tálaláskor pirított tökmaggal és egy csepp tökmagolajjal díszítjük.

Még több sütőtök krémleves recept!

Mustáros-kakukkfüves sült csirke édesburgonyával és gombás káposztával

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke (kb. 1,5 kg)
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Friss kakukkfű
  • 4 közepes méretű édesburgonya
  • 250 g erdei gomba
  • 1 kis fej káposzta
  • Olívaolaj, só, bors

Elkészítés:

  1. A csirkét kívül-belül bedörzsöljük a mustárral, fokhagymával, kakukkfűvel, sóval és borssal, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 1,5 órán át sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz.
  2. Közben az édesburgonyát felkockázzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, és a sütőben puhára sütjük.
  3. A káposztát vékonyra szeleteljük, a gombát megtisztítjuk, és kevés olajon együtt megpirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük.

Próbáld ki az alábbi, sült csirkés recepteket is!

Almás-diós morzsasüti (crumble)

Hozzávalók:

  • 4 nagy alma
  • 100 g darált dió
  • 100 g zabpehely
  • 100 g vaj
  • 50 g barna cukor
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

  1. Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, és egy tepsibe tesszük. Megszórjuk fahéjjal és barna cukorral.
  2. A diót, zabpelyhet és vajat összedolgozzuk, majd a keveréket az almák tetejére morzsoljuk.
  3. 180°C-on kb. 25 percig sütjük, amíg a teteje ropogós nem lesz.

Próbáld ki az alábbi, zsilvás morzsasüti receptet is!

Jó étvágyat kívánunk!