Ahogy a naptár hivatalosan az őszt mutatja, sokan nehéz szívvel búcsúzunk a nyár könnyed, friss ízeitől. Ráadásul a nap még mindig melegen süt. A kiskertekben és a piacokon ugyanakkor fokozatosan jelennek meg az őszi termések. Ezért sem kell a konyhában nem kell elengednünk ezt a hangulatot, hiszen számos módja van annak, hogy a nyár könnyedségét átmentsük az őszi időszakra.
Frissesség az őszi zöldségekkel
Az őszi alapanyagok, mint a cékla, édesburgonya és gomba, remek lehetőséget nyújtanak, hogy gazdagabb, mélyebb ízvilágot hozzunk létre, miközben a könnyed, friss nyári ételek élményét is megőrizzük. Egy egyszerű céklasaláta például, friss rukkolával és feta sajttal, tökéletes választás lehet. A cékla ízvilága jól párosítható a nyár végi paradicsommal, így egy különleges, könnyed fogást hozhatunk létre.
Grillezés: nyári örömök ősszel
Amíg az időjárás engedi, élvezzük ki a szabadtéri grillezést! Ősszel a grillezett zöldségek és húsok mellé remekül illenek az őszi fűszerek: próbáljuk ki a rozmaringgal, zsályával vagy kakukkfűvel ízesített ételeket. Grillezett cukkini, padlizsán vagy akár édesburgonya a nyár könnyedségét idézi fel, miközben az őszi ízek gazdagítják a fogást.
Hideg-meleg kombinációk
A nyár folyamán megszokott hideg előételek és saláták helyett érdemes kipróbálni a hideg-meleg kombinációkat. Például a sütőben sült édesburgonya vagy cékla mellé kínálhatunk egy friss, citromos rukkolasalátát, ami felidézi a nyári ízeket, de az őszi zöldségekkel dolgozik. Az őszi gyümölcsök, mint az alma és körte, remek kiegészítők lehetnek a hideg-meleg ételekhez, akár salátában, akár grillezve.
Őszi gyümölcsök nyári hangulatban
Az ősz a gyümölcsök terén is bőkezű: az alma, körte és szőlő nemcsak klasszikus desszertekben, de könnyed nyári stílusú fogásokban is remekül megállják a helyüket. Készíthetünk például egy hűsítő gyümölcssalátát, amelyben a lédús őszibarack, szőlő és körte találkozik némi friss citrommal és mentával. Ez a könnyed fogás felidézi a nyarat, de az ősz ízei dominálnak.
Nyár a desszertekben
A nyári desszertek egyszerűek és könnyűek – gondoljunk a fagyikra, sorbetekre, vagy a friss gyümölcsökre. Ezt a könnyedséget ősszel is megőrizhetjük, ha például készítünk egy almás-fahéjas fagylaltot, vagy egy körtés desszertet. Az alma és körte édes íze jól párosítható fagylalttal, ami megadja azt a nyári frissességet, amit annyira szeretünk.
Nyári-őszi tészta saláta
Ez a recept tökéletesen ötvözi a nyár frissességét és az ősz bőséges alapanyagait. Könnyű, mégis laktató, és hidegen is fogyasztható, ami nagyszerű választás a még meleg őszi napokra.
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 250 g teljes kiőrlésű tészta (amilyenhez épp kedved van)
- 2 db közepes sárgarépa, vékonyra szeletelve
- 1 db cukkini, vékony szeletekre vágva
- 1 db piros kaliforniai paprika, csíkokra vágva
- 100 g friss bébispenót
- 1 kis marék friss bazsalikom
- 100 g feta sajt, morzsolva
- 50 g fenyőmag, szárazon pirítva
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Főzd meg a tésztát sós vízben az utasítások szerint, majd szűrjük le, és hagyjuk kihűlni.
- Közben forrósíts fel 2 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, pirítsd meg a vékonyra szeletelt sárgarépát és cukkinit, amíg enyhén megpuhulnak, de még ropogósak maradnak. Tedd félre, és hagyd kihűlni.
- Egy nagy salátástálban keverd össze a kihűlt tésztát a bébispenóttal, pirított zöldségekkel, kaliforniai paprikával, morzsolt feta sajttal, és a pirított fenyőmaggal.
- Készíts öntetet: keverd össze a maradék olívaolajat a citromlével, reszeld bele a fokhagymát, majd ízesítsd sóval és borssal.
- Öntsd az öntetet a salátára, és forgasd össze az egészet. Szórd meg friss bazsalikommal.
- A saláta hidegen az igazi, így akár előző nap is elkészítheted, és a hűtőben pihentetheted, hogy az ízek összeérjenek.