Nyári-őszi tészta saláta
Kép forrása: PxHere

Ahogy a naptár hivatalosan az őszt mutatja, sokan nehéz szívvel búcsúzunk a nyár könnyed, friss ízeitől. Ráadásul a nap még mindig melegen süt. A kiskertekben és a piacokon ugyanakkor fokozatosan jelennek meg az őszi termések. Ezért sem kell a konyhában nem kell elengednünk ezt a hangulatot, hiszen számos módja van annak, hogy a nyár könnyedségét átmentsük az őszi időszakra.

Frissesség az őszi zöldségekkel

Az őszi alapanyagok, mint a cékla, édesburgonya és gomba, remek lehetőséget nyújtanak, hogy gazdagabb, mélyebb ízvilágot hozzunk létre, miközben a könnyed, friss nyári ételek élményét is megőrizzük. Egy egyszerű céklasaláta például, friss rukkolával és feta sajttal, tökéletes választás lehet. A cékla ízvilága jól párosítható a nyár végi paradicsommal, így egy különleges, könnyed fogást hozhatunk létre.

Grillezés: nyári örömök ősszel

Amíg az időjárás engedi, élvezzük ki a szabadtéri grillezést! Ősszel a grillezett zöldségek és húsok mellé remekül illenek az őszi fűszerek: próbáljuk ki a rozmaringgal, zsályával vagy kakukkfűvel ízesített ételeket. Grillezett cukkini, padlizsán vagy akár édesburgonya a nyár könnyedségét idézi fel, miközben az őszi ízek gazdagítják a fogást.

Hideg-meleg kombinációk

A nyár folyamán megszokott hideg előételek és saláták helyett érdemes kipróbálni a hideg-meleg kombinációkat. Például a sütőben sült édesburgonya vagy cékla mellé kínálhatunk egy friss, citromos rukkolasalátát, ami felidézi a nyári ízeket, de az őszi zöldségekkel dolgozik. Az őszi gyümölcsök, mint az alma és körte, remek kiegészítők lehetnek a hideg-meleg ételekhez, akár salátában, akár grillezve.

Őszi gyümölcsök nyári hangulatban

Az ősz a gyümölcsök terén is bőkezű: az alma, körte és szőlő nemcsak klasszikus desszertekben, de könnyed nyári stílusú fogásokban is remekül megállják a helyüket. Készíthetünk például egy hűsítő gyümölcssalátát, amelyben a lédús őszibarack, szőlő és körte találkozik némi friss citrommal és mentával. Ez a könnyed fogás felidézi a nyarat, de az ősz ízei dominálnak.

Nyár a desszertekben

A nyári desszertek egyszerűek és könnyűek – gondoljunk a fagyikra, sorbetekre, vagy a friss gyümölcsökre. Ezt a könnyedséget ősszel is megőrizhetjük, ha például készítünk egy almás-fahéjas fagylaltot, vagy egy körtés desszertet. Az alma és körte édes íze jól párosítható fagylalttal, ami megadja azt a nyári frissességet, amit annyira szeretünk.

Nyári-őszi tészta saláta

Ez a recept tökéletesen ötvözi a nyár frissességét és az ősz bőséges alapanyagait. Könnyű, mégis laktató, és hidegen is fogyasztható, ami nagyszerű választás a még meleg őszi napokra.

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 250 g teljes kiőrlésű tészta (amilyenhez épp kedved van)
  • 2 db közepes sárgarépa, vékonyra szeletelve
  • 1 db cukkini, vékony szeletekre vágva
  • 1 db piros kaliforniai paprika, csíkokra vágva
  • 100 g friss bébispenót
  • 1 kis marék friss bazsalikom
  • 100 g feta sajt, morzsolva
  • 50 g fenyőmag, szárazon pirítva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Főzd meg a tésztát sós vízben az utasítások szerint, majd szűrjük le, és hagyjuk kihűlni.
  2. Közben forrósíts fel 2 evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, pirítsd meg a vékonyra szeletelt sárgarépát és cukkinit, amíg enyhén megpuhulnak, de még ropogósak maradnak. Tedd félre, és hagyd kihűlni.
  3. Egy nagy salátástálban keverd össze a kihűlt tésztát a bébispenóttal, pirított zöldségekkel, kaliforniai paprikával, morzsolt feta sajttal, és a pirított fenyőmaggal.
  4. Készíts öntetet: keverd össze a maradék olívaolajat a citromlével, reszeld bele a fokhagymát, majd ízesítsd sóval és borssal.
  5. Öntsd az öntetet a salátára, és forgasd össze az egészet. Szórd meg friss bazsalikommal.
  6. A saláta hidegen az igazi, így akár előző nap is elkészítheted, és a hűtőben pihentetheted, hogy az ízek összeérjenek.