Kormos, büdös, zsíros, mégis egyik legjobb nyáresti időtöltés a szabadtüzes szalonnasütés. Egy ilyen alkalom megidézi az ősi tábortüzek hangulatát és a közösségi étkezés varázsát. A természet közelsége, a tűz ropogása és a finom illatok mind a hozzávalói annak, hogy ez az élmény felejthetetlenné váljon minden nyárssal rendelkező számára. Vízparti piknik vagy otthoni kerti összejövetel: kevés jobb alkalom van arra, hogy barátainkkal és családunkkal közösen töltsünk el egy füstös estét.
A tűzgyújtás szabályai
Mielőtt nekilátnánk a salonnasütésnek, fontos, hogy betartsuk a tűzgyújtási szabályokat. Válasszuk meg gondosan a helyét, kész tűzrakót használjunk, vagy alakítsunk ki egy biztonságos területet. Ügyeljünk arra, hogy legyen a közelben oltóanyag, például víz vagy homok, és mindig felügyeljük a tüzet. A gyújtás után gondoskodjunk a teljes eloltásról, hogy elkerüljük az esetleges baleseteket. Figyelem! Pislákoló parazsat se hagyjunk magunk után!
Ősi hangulat és közösségi élmény
A tábortűz köré gyűlve mindenki részt vehet a szalonnasütésben, ha segítjük őket, akkor a kisebb gyerkőcök is. Talán azért is annyira népszerű a sütögetés, mert az ősi időkben a tűz volt a közösségi élet központja, ahol az emberek meséket mondtak, énekeltek, és együtt készítették el ételeiket. Ma is hasonló érzés keríthet hatamába, amikor barátainkkal és családunkkal a tűz köré gyűlünk, megosztjuk egymással történeteinket, és közösen készítjük el vacsoránkat.
Tábortüzes szendvics
Hozzávalók:
- 4 szelet kenyér
- 4 szelet szalonna
- 15-20 karikányi kolbász
- 1 db vöröshagyma
- 4 db közepes burgonya
- 200 g sajt (például cheddar vagy trappista)
- Olívaolaj
- Só és bors
Elkészítés:
Szúrjuk a kolbászokat és a szalonnát nyársra, majd süssük a tűz fölött, amíg szépen megpirulnak és a szalonna ropogós lesz. A kolbászt vágjuk karikákra. Vágjuk a vöröshagymát vastag szeletekre, és egy serpenyőben vagy alufóliában süssük meg a tűz fölött, amíg aranybarnára nem pirul. Aki sütött már hagymát nyárson, az tudja, hogy könnyen a tűzbe potyog, de lehet ezzel a módszerrel is próbálkozni.
A burgonyákat alaposan mossuk meg, majd csomagoljuk alufóliába. Helyezzük őket a parázsra, és süssük őket kb. 30-40 percig, amíg teljesen megpuhulnak. Ezután hámozzuk meg és szeleteljük fel őket. Kenjük meg a kenyérszeleteket olívaolajjal, majd pirítsuk meg őket a tűz fölött, amíg aranybarnára sülnek.
Helyezzük a pirított kenyérszeletekre a reszelt sajtot majd helyezzük vissza a tűz fölé, hogy a sajt megolvadjon. Vegyük le a tűzről, halmozzuk fel a hozzávalókat. Friss zöldségek is mehetnek bele! Fedjük be egy másik szelet kenyérrel, és enyhén nyomjuk össze.
Saláta
A szalonnasütésnél készült ételekhez remekül passzol egy könnyű, friss saláta, amely kiegészíti a sült ételek gazdag ízvilágát.
Hozzávalók:
- 1 fej római saláta
- 1 db kígyóuborka
- 2 db paradicsom
- 1 kis fej lilahagyma
- 100 g feta sajt
- Olívaolaj
- Citromlé
- Só és bors
Elkészítés:
A római salátát tépkedjük kisebb darabokra, a kígyóuborkát és a paradicsomot szeleteljük fel, a lilahagymát pedig vágjuk vékony karikákra. Egy nagy tálban keverjük össze a zöldségeket, majd morzsoljuk rá a feta sajtot. Keverjük össze az olívaolajat és a citromlevet, ízesítsük sóval és borssal, majd locsoljuk meg vele a salátát.
Jó étvágyat kívánunk!