Végre a kertben és a piacon is megjelentek a friss zöldségek. A szezonális gyümölcsökre még sajnos várni kell egy kicsit, de a melegházakból többek között a magyar eper már felbukkant az árusoknál és a boltokban április második felében.
Ebben a cikkben négy, Magyarországon is könnyen beszerezhető szezonális zöldséget, a spárgát, az újhagymát, a répát és a rukkolát, valamint egy gyümölcsöt, az epret vizsgáljuk, hogy milyen változatos, ízletes, egészséges tavaszi salátákat, vagy éppen köreteket készíthetünk belőlük.
Saláta spárgából és újhagymából
A spárga finom és sokoldalú zöldség, amely kiválóan illik a friss, ropogós újhagymához. A saláta elkészítéséhez a spárgát gyengéden pároljuk meg, lehetőleg vajon, majd vágjuk kisebb darabokra. Az újhagymát aprítsuk fel, majd egy nagy tálban keverjük össze a zöldségeket. Készítsünk hozzá egy egyszerű öntetet olívaolajból, frissen facsart citromléből, egy kevés mézből, sóból és frissen őrölt fekete borsból. Ez a saláta friss, tavaszi ízeket varázsol az asztalra, remek kiegészítője lehet bármelyik főételnek.
Saláta répából és rukkolából, mustáros dresszinggel
Elsőre furán hangozhat, hogy a répát mustárral ajánljuk, pedig nagyon jó kis páros! A répa édes íze és a rukkola enyhén csípős, kesernyés zamatának kombinációja különleges élvezetet nyújt. A répát reszeljük le, a rukkolát mossuk meg alaposan. Adjunk hozzá pirított napraforgómagot vagy tökmagot az extra roppanós érzésért. Keverjünk össze mustárt, olívaolajat, almaecetet, egy kevés mézet, sót és borsot. Ez a saláta kitűnő választás lehet könnyű vacsorára, de akár egy ünnepi ebéd mellé is.
Saláta rukkolából és eperből, némi dióval
Az eper frissessége és a rukkola pikáns íze tökéletes egyensúlyt teremt ebben a salátában. Az epret mossuk meg és vágjuk fel, a rukkolát szintén alaposan tisztítsuk meg. Keverjük össze a hozzávalókat egy nagy salátatálban, szórjunk rá durvára vágott diót. Készítsünk hozzá egy egyszerű öntetet olívaolajból, balzsamecetből, egy csipetnyi mézből, sóból és borsból. Ez a saláta frissítő, könnyű, tökéletes egy meleg, vagy éppen hideg tavaszi napon.
Epres-spárgás-rukkolás-feta sajtos saláta
A spárgát enyhén sós vízben 2-3 percig pároljuk, majd jéghideg vízben hűtjük. Az epreket megmossuk, a szárát eltávolítjuk, szeletekre vágjuk. Egy tálban összekeverjük a spárgát, az epret, a rukkolát, a morzsolt feta sajtot. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kis darabolt diót, olívaolajat, balzsamecetet, mézet, sót, frissen őrölt borsot és citromhéjat. Köretként, de teljes értékű salátaként is megállja a helyét, ha valaki csak egy kis könnyű harapnivalóra vágyik a napja közepén.
Ezek a receptek mind könnyen elkészíthetők, bennük van a szezonális alapanyagok frissessége és ízvilága. Kísérletezzünk bátran a hozzávalók variálásával, hogy még személyre szabottabbá tegyük ételeinket!