Fanta szelet
Kép forrása: Kisfazek.hu

Nosztalgikus ízek, boldog emlékek – a Fanta szelet mindkettőt megidézi. A klasszikus sütemény, amelyet a puha, kakaós tészta, az édes, túrós krém és a ropogós, savanykás felső réteg tökéletes kombinációjának köszönhetően szinte mindenki ismer és szeret. Van, aki Mirinda szeletként ismeri és van, aki Jaffa szeletnek hívja, de halottuk már Üdítő szeletnek is nevezni. De vajon honnan ered ez a sokféle elnevezés?

A Fanta szelet, mint a magyar gasztronómia jellegzetes - mondhatni nosztalgia sütije - valóban érdekes történettel rendelkezik. Bár nincs egy konkrét, dokumentált eredete, számos tényező járult hozzá népszerűségéhez és széles körű elterjedéséhez. A Fanta szelet népszerűsége mondhatni a 90-es/2000-es években tetőzött, amikor a szénsavas üdítőitalok fogyasztása is nagy divatnak számított. A könnyen beszerezhető alapanyagok és az egyszerű elkészítési módja hozzájárult a sütemény gyors elterjedéséhez.

Miért szeretik annyira?

Nosztalgia: A sütemény sok ember számára a gyermekkor ízeit idézi, és így erős érzelmi kötődést alakít ki.

Egyszerűség és gyorsaság: Az elkészítése nem igényel különleges szaktudást vagy drága hozzávalókat, így szinte bárki elkészítheti.

Változatos ízek: A Fanta szelet receptje számos variációt enged meg, így mindenki a saját ízlése szerint alakíthatja.

Honnan ered a Fanta-szelet neve?

A Fanta szelet nevét, egyértelműen a Fanta üdítőitalról kaphatta, melynek jellegzetes narancssárga színe és íze meghatározóvá vált a sütemény kinézetében és ízében. Sokak viszont, a drágább Fanta üdítőt, a valamennyivel megfizethetőbb, Mirinda üdítőitallal helyettesítették, nagy valószínűséggel innen eredhet a Mirinda szelet elnevezés is.

Ugyanakkor, egyes vélemények szerint a Fanta szelethez hasonló sütemények már a szocializmus idején is készültek, amikor az alapanyagok korlátozott mennyiségben álltak rendelkezésre, így a Fanta és a Mirinda üdítők helyett, pl a Jaffa szörpöt használták a sütemény elkészítéséhez, mely már a ’60-as évek óta kapható volt Magyarországon a Jaffa szobi üzemének köszönhetően.

Egyébként, a Jaffa-sütemény (vagy Jaffa Cakes) eredete egészen az Egyesült Királyságba nyúlik vissza, ugyanis ezt a különleges süteményt először a McVitie's nevű brit cég készítette 1927-ben. Nevét a Jaffa narancsról kapta, amely a Közel-Keleten termesztett édes narancsfajta, és amelyet a piskótán található narancsízű zselé ihletett. Azóta a Jaffa-sütemény népszerű édességgé vált és világszerte sokféle változatban készítik, valószínűleg a Fanta szelet is valahonnan innen eredhet.