Mákos bejgli recept
Kép forrása: Flicker

Van még néhány nap karácsonyig, hogy elkészítsük! A legtöbb magyar család asztalán biztosan megjelenik egy ünnepi sütemény: a bejgli. Az omlós tészta és az édes, fűszeres töltelék harmóniája nélkül sokak számára szinte elképzelhetetlen az ünnepi hangulat. De vajon honnan ered a bejgli, és hogyan érdemes elkészíteni, hogy megfelelő legyen?

A bejgli története

A bejgli a 19. században került a magyar gasztronómiába, eredetileg német területekről származik. Az osztrák-német „Beugen” szó jelentése: hajlított, ami a sütemény eredeti patkó alakjára utal. Hazánkban a 20. század elejére vált igazán népszerűvé, leginkább a karácsonyi ünnepek során.

A bejgli szimbolikus jelentéssel is bír. A mákos töltelék a gazdagságot és a bőséget jelenti, míg a dió az egészséget és a termékenységet. Ezért sem karácsonyi csoda, hogy szinte minden család asztalán helyet kap, és generációról generációra örökítik a saját, titkos receptjüket.

A tökéletes bejgli jellemzői

Egy igazán jó bejgli omlós, de nem száraz tésztával készül, a tölteléke pedig bőséges és szaftos, de nem áztatja el a tésztát. A legnehezebb rész talán a tökéletes repedésmentes külső elérése, amit sokan a tészta megfelelő pihentetésével és a helyes sütési hőmérséklet betartásával érnek el.

A töltelék variációinak száma végtelen. A klasszikus mákos és diós mellett sokak kedvence a gesztenyés, a meggyes, de az egzotikusabb narancsos vagy csokoládés töltelék is.

Recept: A tökéletes mákos bejgli

Hozzávalók (4 rúdhoz):

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • csipetnyi só

Töltelék:

  • 30 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl tej
  • 5 dkg mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd sima, rugalmas tésztává masszírozzuk. Letakarva, hűtőben pihentetjük legalább egy órát.
  2. A töltelékhez a tejet óvatosan felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a mákot, majd a többi hozzávalót is belekeverjük. Hagyjuk kihűlni.
  3. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk. A kihűlt tölteléket elosztjuk rajtuk, majd szorosan feltekerjük.
  4. A rudakat megkenjük tojássárgájával, hűtőben ismét pihentetjük 30 percig, majd tojásfehérjével is megkenjük.
  5. 180 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Kellemes ünnepeket, és jó étvágyat kívánunk!